Afbeelding

Slijters

Algemeen

KvK - Dry January: na de feestdagen een maand geen alcohol nuttigen. Ook in Nederland is dit initiatief binnengedruppeld. Slijterijen in Nederland lijken er niet onder te lijden. 

Slijters staan niet droog tijdens Dry January

In 2016 telde het Handelsregister 2.009 slijterijen, eind 2021 zijn het er 2.063. Bijna de helft van de drankwinkels is gevestigd in de provincies Noord- en Zuid-Holland. Volgens Petra de Boevere, voorzitter van Koninklijke SlijtersUnie, speelt de slijter een belangrijke rol in de samenleving. Bijvoorbeeld tijdens de lockdowns. “Als de horeca dicht moet, maken mensen zelf thuis cocktails. Iets wat ook met minder of zelfs zonder alcohol kan.”

Het aantal bij KVK ingeschreven slijters laat sinds 2016 een kleine groei van 3% zien: van 2.009 naar 2.063. Bij de telling van de drankwinkels in het Handelsregister is gekeken naar de winkels die echt als slijterij (Standaard Bedrijfsindeling 4725) ingeschreven staan. Deze winkels hebben de verkoop van drank als hoofdactiviteit. Supermarkten, delicatessenwinkels en andere ondernemers die drank verkopen als nevenactiviteit zijn niet meegeteld.