Foto: Lilian Haak
Foto: Lilian Haak

Rumoer om kap beeldbepalende eik in Loenen

Algemeen

LOENEN - De kap begin deze week van een ongeveer honderd jaar oude eik ter hoogte van Eerbeekseweg 93 in Loenen heeft voor ophef gezorgd. Niet iedereen wist dat de gemeente aan wegbeheerder de provincie in tweede instantie toestemming had verleend de boom te verwijderen. Afgelopen zomer was dit verzoek nog geweigerd.

Een Loenenaar die de boom graag wilde behouden, plaatste in een Facebookgroep foto’s van de kap en vroeg zich af of de gemeente wel volgens de regels heeft gehandeld. Dit leidde tot tientallen reacties. Naast steunbetuigingen zaten hier ook positieve reacties op de kap bij.

Geen alternatief

De eik stond volgens een gemeentewoordvoerder op de lijst met bijzondere bomen. “We begrijpen het dan ook als mensen niet blij zijn met de kap van zo’n boom, maar er was geen veilig en haalbaar alternatief. De boom stond pal langs de weg, met de wortels in de weg. Oplossingen leverden ofwel andere verkeersknelpunten op, of ze kosten meer dan 2,5 ton waardoor het niet meer in verhouding zou zijn. Uiteindelijk is, alles overwegende, besloten de vergunning te verlenen met het oog op de openbare veiligheid.” Gemeenteraadslid Lilian Haak woont tegenover de plek waar de eik stond. Zij zegt blij te zijn dat de boom weg is, omdat deze in combinatie met de lantaarnpaal aan de overzijde geregeld tot kapotgereden spiegels leidde als vrachtwagens elkaar op dit smalle weggedeelte passeerden.