Afbeelding

GroenLinks: onderbouwing noodzaak LCE rammelt

Algemeen

EERBEEK - De onderbouwing van de noodzaak van het Logistiek Centrum Eerbeek deugt niet. Het rapport ‘Nut en noodzaak Logistiek Centrum Eerbeek’ waarin die onderbouwing wordt gegeven rammelt aan alle kanten. Dat stelt de Brummense afdeling van GroenLinks, die zelf onderzoek deed naar de bevindingen in het rapport.

Volgens de fractie toont een kritische blik dat het LCE zowel onhaalbaar als overbodig is. Het rapport van Buck Consultants International (BCI) bevat volgens GroenLinks tal van aannames die niet worden onderbouwd, bronnen die selectief worden gebruikt en conclusies die uit de lucht komen vallen. Belangrijke informatie, zoals de recente productiecijfers, ontbreekt juist weer.

De noodzaak voor een LCE ontbreekt stelt GroenLinks. De groei van de papierindustrie is aanzienlijk lager dan het BCI rapport wordt verondersteld. Daarin wordt uitgegaan van een groei met 5 procent per jaar. De langjarige groei laat echter maar een toename zien van 0,5 procent. Op de langere termijn gezien komt expansie bovendien onder druk door de toenemende kosten van grondstoffen, water en energie en de stengere milieu-eisen.

GroenLinks denkt verder dat het prijskaartje van de aanleg van een LCE ver uitstijgt boven de feitelijke marktwaarde die de voorziening straks heeft vanwege bijvoorbeeld de kosten van infrastructuur en groencompensatie. Kosten die door de maatschappij opgebracht moeten worden.

Evenmin zorgt een LCE voor afname van het vrachtverkeer stelt GroenLinks. De besparing van 67 procent op rit-kilometers in het BCI rapport was gebaseerd op de Burgersterrein locatie. Nu die is vervallen en het LCE bij de Kollergang moet komen, wordt de rit-afstand vier keer hoger, waarmee de besparing wordt omgezet in een lichte toename.

Tenslotte wijst GroenLinks erop dat uitdrukkelijk is gevraagd om een onafhankelijk onderzoek te doen naar nut en noodzaak van een LCE. Het gepresenteerde rapport is volgens hen verre van onafhankelijk. De reden: alle argumentatie komen uit bronnen (documenten en gesprekken) die door de papierindustrie zelf zijn aangeleverd. Overige belanghebbenden zijn nauwelijks gehoord. Zo is onder meer niet gesproken met direct belanghebbenden van beide Kollergang opties. De cijfers laat direct selectief gebruik van data zien en van veel verwachtingen of constateringen ontbreekt de onderbouwing.