Afbeelding

Eerbeekse Boys kraakt onder gemis vrijwilligers

Algemeen

EERBEEK - S.V. Eerbeeks Boys heeft grote moeite de organisatie draaiende te houden bij gebrek aan vrijwilligers. Voor diverse taken moeten nu al betaalde krachten worden ingehuurd, voor cruciale bestuursfuncties zijn geen mensen te vinden. Voorzitter Ronald de Vries roept met klem mensen op zich te melden als hulpkracht.

Eigenlijk is het oud-voorzitter, want De Vries legde na vijf seizoenen voorzitter te zijn geweest op 2 januari de functie neer. Ruim vijf maanden geleden kondigde hij het voorgenomen vertrek aan. Maar ondanks dat het bestuur in die periode zo’n dertig clubleden benaderde voor de functie: geen van hen bleek bereid de hamer over te nemen. Terwijl De Vries al een dubbele pet op had: hij was (en is) naast voorzitter ook penningmeester. Want ook voor die vacante functie was niemand te vinden.

De Vries: “Het speelt niet alleen bij het bestuur, maar in de hele organisatie. Het is het verhaal dat je overal kunnen beluisteren bij verenigingen en stichtingen. Mensen willen best af en toe een klusje doen. Maar zich niet binden voor een langere periode. We komen echt mensen te kort. Voor schoonmaken, scheidsrechters, jeugdcoördinatoren. Je kunt wel mensen inhuren, maar dat is financieel niet vol te houden. Want je wil niet de contributie dan maar telkens verhogen. Verenigingen kampen al met een terugloop van leden.”

Twee jaar geleden ging Eerbeekse Boys ertoe over om leden daadwerkelijk te verplichten verenigingstaken uit te voeren. Voor jeugdspelers kregen de ouders de verplichting een dergelijke bijdrage te leveren. Overigens was dat al opgenomen in het huishoudelijk reglement, maar het handhaven daarvan was niet nodig omdat er voorheen telkens voldoende vrijwilligers waren. De verplichting hielp maar deels.

De Vries: “Hetzelfde verhaal. Mensen wil wel iets doen, als je ze op de verplichte bijdrage wijst. Een bardienst draaien. Maar structureel binden willen ze niet. En ja, scheidsrechter of jeugdcoördinator ben je niet één enkele zaterdag. Met het vervullen van taakjes als bardiensten alleen redden we het niet.”

Hij ervaart dat het clubgevoel tanende is. “Daar zijn heel veel redenen voor aan te wijzen. Mensen hebben veel meer keuzemogelijkheden om hun vrije tijd in te vullen dan vroeger. En ja, corona is heeft natuurlijk ook een lelijke streep gehaald door onze activiteiten. De leden komen minder, dat gaat ook ten koste van het clubgevoel.”

Wat het bestuur betreft: dat gaat de bestuurstaken herverkavelen, zodanig dat takenpakketten lichter worden. Maar daardoor komen er ook meer bestuursfuncties bij. De Vries: “We hopen dat we meer mensen over de streep kunnen trekken als de taak minder belastend is. En als dat niet lukt? Ja, dan weet ik het echt niet meer.”