Winkels en sommige horeca zaterdag open

GEMEENTE BRUMMEN - Veel winkels en sommige horecabedrijven in de gemeente Brummen zijn deze zaterdag geopend tussen 10 en 17 uur. Ze doen dat als protest tegen de coronamaatregelen waardoor onder meer horecabedrijven en niet-essentiële winkels als sinds 19 december verplicht gesloten zijn. Deze lockdown loopt tot en met vandaag (vrijdag). Het kabinet maakt vanavond bekend wat de nieuwe strategie is om het virus onder controle te krijgen.


De Brummense ondernemers sluiten met hun actie aan bij soortgelijke protestacties elders in het land. Zo hebben veel winkeliers en een culturele stichting als Dat Bolwerck in Zutphen aangegeven zaterdag de deuren open te zullen zetten. Landelijke media meldden gisteren op basis van bronnen rond het kabinet dat er wel versoepelingen komen. Wat betreft niet essentiële winkels en bijvoorbeeld kappers geldt dat ze weer klanten mogen ontvangen, maar dan wel op afspraak. Ook MBO en het hoger onderwijs gaan weer open. De horeca en de cultuursector zouden nog dicht moet blijven.


OVB en OVE coördineren de acties

In Brummen zijn het de Ondernemers Vereniging Brummen (OVB) en de Ondernemers Vereniging Eerbeek (OVE) die de acties ondersteunen. Volgens woordvoerder Kersten van de OVB is de beslissing om de actie te steunen pas zeer recent genomen. Het feit dat niet-essentiële winkels onder voorwaarden vermoedelijk weer open mogen is volgens hem wel een stap in de goede richting, maar juist die voorwaarden verhinderen nog steeds een normale bedrijfsvoering. 


          Lees verder op pagina 8