Foto: Wethouder Sjerps (r). Beleidsmedewerker Inwonerszaken Erna van den Brink (l). vlnr gehurkt: De cursusleiders en deelnemers Marita, Carry Sonja. vlnr staand: deelnemers Willie, Taghrid, Ben en Nather. Deelnemer Hennie kon niet aanwezig zijn en 2 deelnemers stelden geen prijs op openbare foto's.
Foto: Wethouder Sjerps (r). Beleidsmedewerker Inwonerszaken Erna van den Brink (l). vlnr gehurkt: De cursusleiders en deelnemers Marita, Carry Sonja. vlnr staand: deelnemers Willie, Taghrid, Ben en Nather. Deelnemer Hennie kon niet aanwezig zijn en 2 deelnemers stelden geen prijs op openbare foto's.

Certificaten van ‘Lift je leven’

Algemeen

BRUMMEN – De eerste tien deelnemers van het Lift je Leven-programma hebben afgelopen vrijdag uit handen van wethouder Cathy Sjerps, in bijzijn van beleidsmedewerker Inwonerszaken Erna van den Brink, een certificaat ontvangen als bewijs dat zij hebben deelgenomen aan de 12 bijeenkomsten in het kader van Lift je Leven.

Lift je Leven bestaat uit een serie van twaalf bijeenkomsten, waarbij de deelnemers hun gewoontes op onderdelen van hun leven kritisch bekijken en diverse alternatieven bestuderen.

Dit op het gebied van: goed met geld, goed met gezondheid en goed met groen. Voor iedere deelnemer is er een cursusboek beschikbaar.

Elke bijeenkomst wordt een onderwerp behandeld, worden er samen opdrachten uitgevoerd en aan het eind van iedere bijeenkomst neemt ieder zich, een geheel eigen, stapje als verandering in de goede richting, voor. Ook krijgt ieder elke bijeenkomst een huiswerkopdracht mee.

Lift je Leven is een landelijk programma. Sonja Leemkuil en Marita Klein zijn opgeleid tot coach en Carry Nijland heeft zich tijdens deze eerste serie ontpopt als derde coach. Zij zijn allen actief als vrijwilliger bij St. Onze DROOM, maar deze cursus is voor alle inwoners, jong en oud, van de gemeente Brummen beschikbaar.

Deelnemers van alle leeftijden kunnen baat hebben bij het volgen van het programma en met elkaar veel (vooral ook van elkaar) leren.

Tijdens deze eerste serie bijeenkomsten is er hard gewerkt, veel gelachen en zijn er veel bruikbare tips uitgewisseld. Half januari start de tweede serie: op woensdagavond en vrijdagochtend.

Tenminste als de coronamaatregelen dit toelaten.

De gemeente Brummen heeft voor de opleiding tot coach subsidie verleend en voor de eerste 30 deelnemers worden ook de andere kosten voor de werkboeken door de gemeente gesubsidieerd.

De resultaten van de eerste serie van 12 wekelijkse bijeenkomsten zijn als volgt samen te vatten:

orde op zakeninzicht in je inkomsten en uitgaven en waar kun je met minder geld toeinzicht in je energieverbruik en hoe daar zuinig mee om te gaaninzicht in jouw positieve mogelijkheden om het klimaat zo min mogelijk te belastenhoe je gezond blijft, gezonder kan worden of met je klachten op een zo goed mogelijke manier om kunt gaan.

Uitkomsten van de 10 deelnemers zijn onder andere:

Ik drink minder koffie en meer water, ik ben gaan sporten, ik koop nu glazen potjes appelmoes (geen plastic kuipjes meer), ik heb mijn kasten opgeruimd, ik heb de tuin een opknapbeurt gegeven, ik snoep veel minder, ik eet geen vleeswaar meer, ik ben minder gaan roken, ik ben mijn afval nog beter gaan scheiden, ik fiets meer, ik weet nu beter waar ik mijn geld aan uitgeef en waarop ik kan bezuinigen.