Afbeelding

De straat op

Columns

COLUMN - Goed nieuws uit Brummen. De gemeente is verlost van het ‘preventief toezicht’ door de provincie. Er mocht niks worden begroot zonder toestemming van de provincie en die toestemming kwam eigenlijk alleen voor een krappe broekriem. Het was een financiële lockdown.

Forse bezuinigingen en een meevaller van het Rijk hebben de begroting in evenwicht gebracht. Maar het is een wankel evenwicht. In De Stentor waarschuwde de wethouder financiën, Ine van Burgsteden, ‘dat er nog steeds lastige keuzes gemaakt moeten worden’. Bij een beetje tegenslag staat de gemeente zo weer in het rood. De lastige keuzes, waar Van Burgsteden het over heeft, zijn nodig om reserves te kweken. Nog jarenlang moet er zes ton worden bijgelegd en geloof maar dat de provincie in de gaten houdt of het ook gebeurt.

Het is kiezen tussen bezuinigen en hogere lasten, of van allebei een beetje. Peter Paul Steinweg, de vorige wethouder financiën die de grootste belastingverhoging ooit doorvoerde - hij moest wel omdat alle coalities vóór hem van Brummen een lokaal belastingparadijs hadden gemaakt – deed het af als een biertje minder in de week. Als lijsttrekker van de VVD vindt hij het zo wel genoeg. Zijn keuze is kennelijk verder bezuinigen. In de komende verkiezingsstrijd kan hij uitleggen waar hij het mes in zet. En omgekeerd zullen partijen met mooie vergezichten moeten uitleggen wie de rekening krijgt. Beide kampen weten inmiddels dat ‘minder ambtenaren’ niet meer kan met een zes minnetje voor bestuurskracht op het kerstrapport van de gemeente.

Hoe bereik je de kiezer? Op straat natuurlijk, als de lockdown verjaagd is door een voorjaarszonnetje. Niet met kralen en spiegeltjes, maar met straattheater. Zet mobiele podia op de pleinen en laat aspirant-raadsleden met elkaar in debat gaan over ouderenzorg, sport, cultuur, wegenonderhoud, dorpsschoon en wat we er voor over moeten hebben. Op 16 maart van het nieuwe jaar gaan we erover stemmen.

Muus Groot