Afbeelding

Burgemeester: ‘Handhaven vuurwerkverbod kan niet bij iedere knal’

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Op oudejaarsdag klinken in de gemeente Brummen, als het goed is, alleen de doffe dreunen van het schieten met carbid. Net als een jaar geleden geldt immers een landelijk verbod op het kopen en afsteken van regulier vuurwerk. Voor het alternatief, carbidschieten, heeft de gemeente de regels onlangs aangescherpt.

“In het algemeen houden de inwoners van onze gemeente zich keurig netjes aan de regels. Al wordt er wel eens wat illegaal vuurwerk afgestoken. Ik ga ervan uit dat de politie en andere handhavers strikt gaan handhaven en waar nodig processen-verbaal opmaken wanneer mensen regels overtreden. Die zijn voldoende duidelijk. Iedere knal die je hoort, is in strijd met de huidige maatregelen”, zegt burgemeester Alex van Hedel.

Van Hedel plaatst bij het thema handhaving wel een kanttekening: “Iedereen die vuurwerkoverlast ervaart of hoort, die moet er niet op rekenen dat de politie meteen met vijf wagens tegelijk uitrukt. De inzet is erop gericht om handhavend op te treden, maar dat kan niet bij iedere knal. Je moet iemand hiervoor ook op heterdaad betrappen.”

Run op carbid

Door het vuurwerkverbod bestaat, zo schetst Van Hedel, de kans dat er een run op carbid ontstaat. In het verleden zijn er in de gemeente weinig carbidexcessen geweest, maar het risico op onveilige situaties en overlast neemt in zijn ogen nu wel toe. Onder meer doordat mogelijk meer dan voorheen onervaren burgers zich met carbid gaan inlaten.

Meldplicht

Vandaar dat de gemeente eist dat iedereen die 31 december met carbid wil schieten zich vooraf meldt: “Dat kan door een telefoontje of een formuliertje in te vullen. Wij willen weten waar het carbidschieten speelt en kunnen betrokkenen een aantal goede adviezen meegeven.”

Voor grootschaliger carbidvertier, zoals het Brummens Carbid Team dat jaarlijks verzorgt, hebben de initiatiefnemers een evenementenvergunning nodig. Van Hedel zegt dat de gemeente aanvragen honoreert mits organisatoren de aangescherpte carbidregels naleven en de geldende coronamaatregelen in acht nemen. De carbidregels staan opgesomd op: https://www.brummen.nl/vuurwerk.html.

Van Hedel verwacht dat het vuurwerkverbod uiteindelijk permanent karakter wordt. Gezien het zeer zware en gevaarlijke illegale vuurwerk dat tegenwoordig in omloop is, kan hij zich hierin wel vinden. “Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het algehele sentiment is dat we dit niet meer zouden moeten willen.”