Afbeelding

Weer 80 km per uur langs het Kanaal

Algemeen

APELDOORN – Met onmiddellijke ingang draait het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn het verkeersbesluit om op de weg langs het Kanaal de maximumsnelheid van 60 km per uur in te voeren terug. Nog voor de kerst worden alle verkeersborden die daarvoor waren geplaatst, weggehaald.

Reden voor deze plotselinge actie is een advies van de bezwarencommissie aan het Apeldoornse college. De onafhankelijke bezwarencommissie vindt dat het college een verkeersbesluit moet kunnen baseren op degelijk onderzoek naar de relevante feiten en omstandigheden en de af te wegen belangen. DE commissie komt tot het oordeel dat het verkeersbesluit onvoldoende zorgvuldig voorbereid, onvoldoende gemotiveerd en overhaast is genomen en ze adviseert het besluit te herroepen. De politie had de gemeente destijds op vrijwel dezelfde gronden negatief geadviseerd.

Dat verkeersbesluit was het gevolg van een door de Apeldoornse gemeenteraad aangenomen motie (21 stemmen voor, 17 tegen). Hoewel wethouder Willems zich aanvankelijk had verzet, beloofde hij toch de wens van de raad uit te voeren en bij wijze van proef tot het einde van het jaar de maximumsnelheid te verlagen. Onmiddellijk nadat in april het besluit was genomen, rolden vijf bezwaren de gemeentelijke brievenbus binnen. De afhandeling daarvan is zolang gerekt, dat het nu genomen besluit vrijwel samenvalt met het einde van de proefperiode.

Willem de Zanger, voorzitter van de Dorpsraad Loenen Zonnedorp, Guus van der Linde van de bewonersgroep Harderwijkerweg in Eerbeek en Hans van Sadelhoff van Soerens Belang legden de bezwarencommisie uit dat Apeldoorn de wensen beter had in kunnen brengen in het overleg van alle partijen die belang hebben. Er bestaat een werkgroep waar de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Rheden en Dieren, de provincie Gelderland, de diverse dorps en wijkraden en de industrie in vertegenwoordigd zijn. Die partijen werken aan bij een totale en goede oplossing van het verkeersprobleem. Eenzijdige maatregelen treffen zonder overleg met de andere gesprekspartners en niet afwachten tot overige belanghebbenden zijn gehoord, daar hadden ze bezwaar tegen.

Nu het besluit is teruggedraaid is dorpsraadvoorzitter Willem de Zanger blij dat de discussie weer terecht komt op de tafel waar hij thuishoort: in het overleg van de werkgroep waar de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Rheden, Dieren, de provincie Gelderland, de industrie en diverse dorps- en wijkraden samenwerken. Leden van het bewonerscollectief en partijen in de Apeldoornse gemeenteraad die het initiatief hadden genomen zijn teleurgesteld.