Afbeelding

Vredeslicht in Hall op kerstavond

Algemeen

HALL - In Hall wordt op kerstavond een vredeslicht verspreid. Het idee is om vanaf de Ludgerus kerk van deur tot deur een kaarsje, waxinelichtje of windlicht te ontsteken, zowel in het dorp als het buitengebied. Het ontsteken van het vredeslicht komt in plaats van de gebruikelijke herdertjestocht die vanwege corona geen doorgang kan vinden. Vorig jaar was de tocht ook al alleen online te volgen om dezelfde reden. Maar in eerdere edities trokken honderden bezoekers door het dorp om het kerstverhaal te beleven. In groepen liepen belangstellenden daarbij langs een verlichtte route en ontmoetten onderweg de herders, het engelenkoor en de drie wijzen uit het Oosten. De tocht begon bij school en eindigde bij de Ludgeruskerk. Daar was dan gelegenheid elkaar te ontmoeten en een goed kerstfeest te wensen.

Pastor Jolanda Aantjes: “We wilden toch iets doen. Daarom dit vredeslicht. We hopen dat veel Hallenaren deelnemen, zodat we door dit licht verbonden worden, in een tijd waar we door corona zo weinig mogelijkheden tot samenzijn hebben. Waar we naar toe willen is dat elke straat een ambassadeur krijgt, die zorgt dat de vredeslicht in zijn of haar straat verspreid wordt. Mensen die die taak op zich willen nemen, nodig ik graag uit om zich bij mij te melden.”Aantjes wijst erop dat de kerkdienst op kerstavond niet doorgaat. Wel is er een viering op eerste kerstdag om 10 uur.

Hall schaart zich met het vredeslicht in een internationale traditie, die in 1986 in Oostenrijk begon. Het vredeslicht dat van Bethlehem wordt overgebracht naar Oostenrijk, wordt nu jaarlijks door scouting groepen in tal van landen verspreid.