Kan één zwarte wiek vogels beschermen?

REGIO - Provincie Gelderland gaat onderzoeken of het zwart verven van één wiek van een windmolen het aantal vogelslachtoffers kan verminderen. Uit Noors onderzoek zou blijken dat het verven van een wiek in een contrasterende kleur de molens meer zichtbaar maakt voor vogels, waardoor ze minder snel in botsing komen met de snel draaiende wieken. Vanwege deze positieve resultaten start in provincie Groningen een Nederlands onderzoek. Provincie Gelderland helpt daar met andere overheden en private partijen aan mee.

Uit een eerdere biologische verkenning van onder meer provincie en Regio Cleantech blijkt de wespendief, een kleine, beschermde roofvogel, haar belangrijkste broedgebied op de Veluwe te hebben. Om die reden zijn nieuwe windmolens op de Veluwe in ieder geval tot 2030 niet mogelijk. Molens zouden ook stopgezet moeten worden, op het momenten dat wespendieven erg actief zijn. Wat ten koste gaat van de opbrengst. Dat betekent onder meer dat in Brummen nauwelijks locaties voor windmolens overblijven. Het probleem van vogelsterfte door de molens is niet denkbeeldig. Onderzoekers van de universiteit van Wageningen ontdekten dat één procent extra sterfte resulteerde in een afname van 2 tot 24 procent van het populatieniveau van de verschillende vogelsoorten na 10 jaar. Misschien bieden de zwarte wieken een soelaas. Uit de experimenten blijkt dat door het zwart verven van één wiek, vogels deze scherper kunnen zien. 


Dit komt door de manier waarop vogels de bewegende wieken van een windturbine zien. Als de wieken snel genoeg draaien worden de drie afzonderlijke wieken voor de vogels één wazige schijf. Vogels zien dat als een veilig gebied om doorheen te vliegen. Door één wiek zwart te verven wordt dat patroon onderbroken en de afzonderlijke wieken beter zichtbaar. Verven leidde in Noorwegen tot wel 70 procent minder vogelaanvaringen. Omdat in Nederland andere vogelsoorten voorkomen dan in Noorwegen, het landschap heel anders is en in Nederland de nachtelijke vogeltrek op rotorhoogte een belangrijke rol in de vogelsterfte is nader onderzoek nodig. Dat wordt uitgevoerd in de Eemshaven in Groningen en loopt naar verwachting tot eind 2024.