Afbeelding

Amendementen halen het niet

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De Brummense raad zette gisteren de deur op een kier om toch wat meer wind- en zonne-energie op te wekken in Brummen, dan in het zogeheten ‘Uitnodigingskader windmolens en zonnevelden’ is vastgelegd. Dat bleek uit een aantal amendementen dat donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering door de diverse fracties werden ingediend.

Het CDA wilde meer mogelijkheden voor zogeheten erfwindmolens. Dat zijn kleine molens op een boerenerf met een maximale as-hoogte van 15 meter (wat betreft het Uitnodigingskader). Volgens het CDA zijn er initiatieven waar die as-hoogte onvoldoende is, bijvoorbeeld vanwege bebossing of bebouwing in de omgeving om voldoende rendement te kunnen behalen. Erfmolens zouden daarom een as-hoogte moeten mogen hebben van maximaal 25 meter.

De PvdA wilde de locatie aan de N348 (voor drie windmolens), die door het college uit het Uitnodigingskader is geschrapt, nog niet afschrijven. De fractie stelde voor de uitkomsten van nog lopende onderzoeken en op de besluitvorming in het kader van de Regionale Energie Strategie af te achten. Wellicht zou de locatie dan toch nog kansrijk blijken.

Democratisch Brummen zou graag zien dat in het gebied ‘ontginningen’ (omgeving Lendeweg) meer mogelijkheden komen voor zonnepanelen. In het Uitnodigingskader staat dat in het gebied 40 hectare zonneweides mogen komen, maar inclusief die al in voorbereiding zijn. In het gebied is al een plan voor 26 hectare vergund. Raadslid Douma vond echter dat daarnaast toch nog 40 hectare mogelijk moet zijn vanwege de relatief lage landschappelijke waarde ten opzichte van de overige landschappen in de gemeente Brummen. Na langdurig debat haalden de amendementen van CDA en Democratisch Brummen het niet, dat van het PvdA werd ingetrokken.