Afbeelding

Gemeente Brummen wil geldboompje niet kwijt

Algemeen

BRUMMEN – De gemeente Brummen, Apeldoorn en Rheden hebben de rechter gevraagd een uitspraak te doen over het verzoek van energiemaatschappij Alliander om een eeuwigdurende lening te mogen beëindigen. De gemeenten zijn van mening dat daar geen sprake van kan zijn. Brummen wil het geldboompje, waarvan jaarlijks tien procent rente van geplukt kan worden, niet kwijt.

Alliander is een netwerkbedrijf dat de distributie van energie (gas en elektriciteit) verzorgt in een groot deel van Nederland, waaronder de gemeenten in deze regio. Het bedrijf heeft alleen publieke aandeelhouders, zoals de gemeenten Apeldoorn, Brummen en Rheden.

Guldentijdperk

De drie gemeenten zijn niet alleen aandeelhouder maar hebben jaren geleden Alliander ook geld geleend. Brummen leende het bedrijf in het guldentijdperk 1.865.800 gulden tegen tien procent rente. Die lening brengt de gemeente Brummen een jaarlijkse een rente van 84.666 euro op.

In mei vroeg Alliander haar aandeelhouders een financiële bijdrage van 600 miljoen euro om daarmee het eigen vermogen te versterken om, volgens een verklaring van het bedrijf, “te kunnen blijven investeren in de energietransitie.”

Dure leningen

De gesprekken over die bijdrage gingen dus niet alleen over nieuw geld dat het bedrijf wil aantrekken, maar met gemeenten werd ook gesproken over het beëindigen van dure, nog langlopende leningen. In Brummen gaat het om een eeuwigdurende lening die Alliander wil opzeggen. Het gemeentebestuur is van mening dat deze niet eenzijdig opgezegd kan worden. De gemeentebesturen van Apeldoorn en Rheden denken daar net zo over.

“De gezamenlijke initiatieven om met Alliander tot een oplossing te komen, hebben tot dusver niet het gewenste succes gehad,” aldus een woordvoerder van de gemeente Brummen. “ Een gang naar de rechter is daardoor onvermijdelijk.”

De gemeente Brummen trekt hierbij samen op met buurgemeenten Apeldoorn en Rheden, die in een vergelijkbare situatie verkeren en niet kunnen instemmen met de eenzijdige opzegging van de geldleningsovereenkomst door Alliander. Met de dagvaarding vragen de gemeenten de rechter om een uitspraak te doen over de status van de overeenkomst.

Een woordvoerder van Alliander kon donderdagavond geen reactie geven op de gang naar de rechter die de drie Gelderse gemeenten hebben gemaakt.