Afbeelding

Overlast pendeltrucks Eerbeek wordt aangepakt

Algemeen

EERBEEK/ LOENEN - De Industriekern Eerbeek Loenen gaat de overlast die wordt veroorzaakt door zogeheten pendeltrucks versneld aanpakken. Inwoners van Eerbeek klagen dat deze trucks die pendelen van en naar de bedrijven op het industrieterrein geen goed rijgedrag vertonen, herrie veroorzaken en in de nachtelijke uren rijden.

Het pendelverkeer is het transport van opleggers dat plaatsvindt tussen de verschillende bedrijven in Eerbeek en Loenen, door middel van speciale trucks. Inwoners ervaren vooral overlast door het rijgedrag, het geluid dat (het materieel van) de pendels veroorzaken en de tijdstippen waarop de pendels rijden. Volgens inwoners rijden de pendels vaak op nachtelijke uren door Eerbeek, buiten de toegestane (venster)tijden. Een aantal inwoners maakte meerdere malen melding bij de bedrijven hierover. Maar dat heeft nog niet geleid tot verbetering.

Op de langere termijn zou een verbetering van het pendelverkeer wel te verwachten zijn. Met de komst van het Logistiek Centrum Eerbeek (LCE) en ontwikkelingen als elektrificatie van de pendeltrucks, zal de overlast naar verwachting afnemen. Wanneer de pendeltrucks worden geƫlektrificeerd, zorgt dit voor minder uitlaatgassen en minder geluidsoverlast, wat positief bijdraagt aan de leefbaarheid. Alleen gaan er wat jaren heen voor het zover is.

In de stuurgroep van Eerbeek-Loenen is daarom begin november is besloten om de overlast van het pendelverkeer nu al aan te pakken, vooruitlopend op de komst van het LCE en de elektrificatie van de pendeltrucks. De Industriekern Eerbeek Loenen (IKEL) heeft toegezegd om op korte termijn te starten met een verdere analyse van de overlast, gevolgd door het opstellen en uitvoeren van concrete maatregelen.