'Dit is 13 meter', staat er op de papierstrook. Foto: Peter Leunissen
'Dit is 13 meter', staat er op de papierstrook. Foto: Peter Leunissen

Demonstratie tegen 13 meter hoge blokkendoos

Algemeen

EERBEEK - De organisatie van de demonstratie op het kale Burgersterrein had er een hoogwerker bijgehaald. De arm zwenkte omhoog, ontrolde zodoende een rol behangpapier en toonde zo de verticale tekst: “Dit is dertien meter”.

Dat is waar zo’n 130 huishoudens die in de omgeving van het Burgersterrein op tegen zijn. Een kolossaal gebouw dat hier op een ongeveer 6 hectare groot terrein tussen industriegebied en het Eerbeekse centrum moet verrijzen. Dertien meter hoog dus, in de vorm van een H, met een oppervlakte van 32.000 vierkante meter. Het zogeheten Logistieke Centrum Eerbeek. Een grote grauwe brok in de beleving van de 130 huishoudens, afschuwelijk om aan te zien en ook nog eens zorg dragend voor massa’s zwaar verkeer op de Loubergweg. Die daar niet op is berekend en waarover ook heel veel gefietst wordt door onder meer scholieren. Ze schreven een brief daarover aan de provincie Gelderland.

Corine Kapenga, een van de organisatoren van de demonstratie zei dat een veel betere mogelijkheid is voor de bouw van een dergelijk centrum. “Natuurlijk. De Kollergang. Dat is een veel logischer plek. Er zit al een grote transporteur Schotpoort Logistics. Vanaf de Kollergang zit je zo op de kanaalroute en dankzij het nieuwe spoorwegviaduct en de aanpak van de route door Dieren kan zwaar verkeer probleemloos naar de A348 rijden.”

Kapenga en haar medestanders denken ook dat het plan voor een dergelijk mega centrum achterhaald is. “Het plan is vijf jaar oud. Intussen is het een en ander verandert. De behoefte aan opslag is minder omdat bedrijven alternatieven hebben gevonden.”

Wat dan wel met het Burgersterrein? Kapenga: Het Burgersterrein moet naar de burgers. Daarmee bedoel ik: bouw er woningen. Vooral voor ouderen en jongeren. Het ligt pal tegen het centrum aan. Prima gebied. Dat die woningen niet zouden kunnen komen vanwege de zoneringen van de papierindustrie: onzin. Daar zijn oplossingen voor.”

Het besluit over de locatiekeuze voor het Logistiek Centrum Eerbeek is overigens uitgesteld. De bestuurders, die zitting hebben in de Stuurgroep Eerbeek-Loenen 2030, hebben aangegeven op basis van hetgeen er nu ligt aan informatie geen advies uit te kunnen brengen over de locatiekeuze. Ze willen graag meer inzicht in de effecten op milieu en omgeving alvorens zij een besluit kunnen nemen. Advisering over de locatiekeuze staat 6 december opnieuw op de agenda voor de vergadering van de Stuurgroep. Naar verwachting zal Gedeputeerde Staten van Gelderland in december van dit jaar een besluit nemen over de locatie. Behalve het Burgersterrein zijn twee locaties bij de Kollergang in beeld. Een daarvan is de huidige camping Robertsoord.