Afbeelding

Rondweg De Hoven eindelijk aangelegd

Algemeen

BRUMMEN/ ZUTPHEN - De onderdoorgang in het spoor tussen Zutphen is al jaren geleden aangelegd. De rotonde aan de Weg naar Voorst en de nieuwe aansluiting vanuit de woonwijk De Teuge op de N345 tussen Zutphen en Brummen liggen ook al geruime tijd gebruiksklaar. Maar nu gaat de provincie Gelderland werk maken van de rondweg om de Hoven zelf. Deze week is met het werk gestart.

De nieuwe rondweg ten zuidwesten van De Hoven bij Zutphen verbindt de Wapsumsestraat tussen Brummen en Zutphen met de Weg naar Voorst (richting Voorst). Dit verbetert de doorstroming van het doorgaande verkeer, de regionale bereikbaarheid en de leefbaarheid in De Hoven. Naar verwachting is de rondweg in december 2022 open voor verkeer. Tijdens de werkzaamheden zijn er omleidingen voor fietsers en gemotoriseerd verkeer.

Het werk bestaat uit de bouw van de rondweg, de aanleg van de fietstunnels bij de Baankstraat en de Kanonsdijk, de bouw van de turborotonde aan de Kanonsdijk en het aansluiten van de rondweg op de rotonde Weg naar Voorst

Op de Baankstraat wordt een fietstunnel aangelegd, zodat fietsers tussen De Hoven en Brummen veilig de rondweg kunnen kruisen. Om die werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren, worden fietsers ter hoogte van de toekomstige fietstunnel omgeleid via een tijdelijk fietspad. De omleiding voor fietsers geldt totdat de rondweg open is.

Gestart wordt met de aanleg van een ontsluitingsweg tussen de Baankstraat en de Kanonsdijk, zodat gemotoriseerd verkeer vanuit woonwijk De Teuge richting Brummen of Zutphen kan rijden en andersom. Zodra de ontsluitingsweg klaar is, wordt de Baankstraat blijvend afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Na de komst van de rondweg is de nieuwe ontsluitingsweg de verbinding tussen De Teuge en de Kanonsdijk.

Rondom de nieuwe rondweg worden ongeveer 35 bomen geplant. Bij de keuze van het type (inheemse) bomen wordt rekening gehouden met de ecologische waarde ervan. Bovendien moeten de bomen niet zo gevoelig zijn voor ziektes of plaagdieren. Doel is de lanenstructuur in het gebied te versterken. Daarnaast worden om de ecologische waardes in het gebied te versterken twee fruitboomgaarden aangelegd. Daar waar het kan, geschiedt het aanplanten van bomen en hagen voor het broedseizoen in maart 2022. Het planten van groen bij de bouwlocaties van de fietstunnels en bij de rotonde aan de Kanonsdijk volgt eind 2022.