Afbeelding

Locatiekeuze Logistiek Centrum Eerbeek uitgesteld

Algemeen

EERBEEK – Het besluit over de keuze van de locatie voor het Logistiek Centrum Eerbeek is uitgesteld. Tijdens een vergadering van de Stuurgroep Eerbeek-Loenen 2030 is vastgesteld er eerst meer inzicht in de effecten op milieu en omgeving moet zijn voordat een besluit genomen kan worden. Met een ludieke actie willen de bewoners zaterdag 13 november van 11 tot 12 uur op het Burgersterrein, een van de beoogde locaties, hun bezwaren onder de aandacht brengen.

Met het uitblijven van een advies is het voor Gedeputeerde Staten van Gelderland niet mogelijk om een goed onderbouwd besluit te nemen. Op 6 december komt de stuurgroep weer bijeen en naar verwachting zal GS nog voor het eind van het jaar een definitief besluit nemen over de locatie.

Inmiddels is heftig verzet ontstaan tegen een mogelijke keuze om op het Burgersterrein het nieuwe Logistiek Centrum te bouwen. In een uitvoerige brief die door inmiddels meer dan 130 Eerbeekse huishoudens is ondertekend, wordt aan de leden van Gedeputeerde staat uitgelegd wat er schort aan het besluitvormingsproces. De briefschrijvers vinden dat ze niet voldoende bij de plannen worden betrokken, twijfelen aan nut en noodzaak, zetten ze vraagtekens bij de onderzoeken naar de locatie, vinden ze dat de leefbaarheid (wonen, verkeer, milieu) rond het Burgersterrein op onaanvaardbare wijze wordt aangetast en ze missen ze een milieu effect rapportage.

Marjolein Hogenboom, een van de opstellers van de brief, vindt het plan om op het Burgersterrein een U-vormige doos te bouwen van dertien meter hoog te bouwen onaanvaardbaar. Toen ze dat in de omgeving ging uitleggen, stroomden de handtekeningen van medestanders binnen.

Milieueffecten

Volgens de briefschrijvers is nog lang niet duidelijk wat de effecten zijn met betrekking tot bijvoorbeeld geluid, trilling, luchtkwaliteit, verkeersveiligheid en visuele beleving als voor het LCE de keuze Burgersterrein wordt gemaakt. Inmiddels is de stuurgroep ook tot de conclusie gekomen dat de beschikbare informatie te mager is voor een deugdelijk advies.

Maar de briefschrijvers vragen zich ook af wat de noodzaak van een Logistiek Centrum is. Ze stellen in de brief vast dat de nota Nut en Noodzaak Logistiek Centrum Burgersterrein uit 2016 dateert. “Inmiddels zijn we ruim vijf jaar verder en is in de wereld en in de papierindustrie in Eerbeek het nodige veranderd,” schrijven ze en wijzen op de recente overnames en het feit dat de papierindustrie zich meer is gaan richten op karton/verpakkingen dan op papier. Een deel van de papierindustrie heeft inmiddels andere oplossingen gevonden voor hun opslag.

Volgens een woordvoerder van de provincie Gelderland wordt door een onafhankelijk bureau nog een keer goed naar gekeken in de huidige situatie. De uitkomst zal uiteraard gedeeld worden met de omgeving.

Input gevraagd

Volgens Provincie, de Dorpsraad Eerbeek-Hall en wijkraad Eerbeek-Zuid worden de omwonenden van de drie locaties via nieuwsbrieven en de website eerbeekloenen2030.nl betrokken bij het project. De omgevingsmanager van het project is een vast aanspreekpunt voor inwoners. Op informatiebijeenkomsten worden de inwoners niet alleen geïnformeerd, maar nadrukkelijk ook om hun input gevraagd.

De dorpsraad Eerbeek-Hall en wijkraad Eerbeek Zuid overleggen regelmatig met de stuurgroep. “Maar zegt,” Dorpsraadvoorzitter Hannie Elfrink, “Wij nemen geen standpunt in, want wij kunnen niet namens alle inwoners van Eerbeek één mening verkondigen. Dat moet men echt zelf doen. Wij volgen het proces en geven advies hoe de bevolking op de beste manier betrokken kan worden.”

Volgens een woordvoerder van de Provincie Gelderland is de industrie uit Eerbeek vertegenwoordigd in de stuurgroep “omdat zij een aanzienlijk deel van de financiering van de realisatie van het Logistiek Centrum Eerbeek op zich neemt”.

Bewoners houden zaterdag een ludieke actie op het Burgersterrein