Raad van State. Bron: Google Maps
Raad van State. Bron: Google Maps

Eerbekenaar vangt bot bij Raad van State

Algemeen

EERBEEK – De gemeenteraad heeft met het vaststellen van de bestemmingsplannen “Eerbeek” en “Wilhelminapark, Palisiumpark” een inwoner van het dorp niet tekort gedaan. De man woont aan de Juliana van Stolberglaan en meent dat hem het recht is ontnomen om op zijn terrein een woning te bouwen. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State deelt die mening niet.

In de bestemmingsplannen wordt onder andere geregeld hoeveel woningen in het gebied mogen worden gebouwd. De Eerbekenaar legde tijdens de zitting van de Raad van State uit dat met de besluiten hem de mogelijkheid wordt ontnomen om op zijn terrein een tweetal woningen te bouwen.

In totaal mogen er in het plan “Wilhelminapark, Palisiumpark” elf woningen worden gebouwd. Volgens de gemeente zijn al tien vergunningen zijn verleend, waarvan één aan de Eerbekenaar. Er resteert dus nog een vergunning en de bewoner klaagde bij de Raad van State dat als aan een andere bewoner van het gebied een bouwvergunning wordt verleend, hij achter het net vist. 

Staatsraad Adrienne De Moor-van Vugt maakt met die vrees korte metten. “Die kans bestond ook al voorafgaand aan de vaststelling van het plan”, schrijft zij in de uitspraak. Volgens de uitspraak was er nooit sprake van een exclusieve bouwmogelijkheid voor het perceel van de Eerbekenaar. Zijn betoog komt er op neer dat de gemeenteraad hem meer bouwmogelijkheden had moeten geven dan hij voor de vaststelling van dat plan had. Daartoe was de gemeenteraad volgens de Afdeling bestuursrechtspraak echter niet verplicht.

De inwoner van Eerbeek vreest ook beperkingen voor zijn bouwmogelijkheid omdat de raad niet van een juiste norm voor stikstofdepositie is uitgegaan. Dat argument veegde de bestuursrechter om procedurele redenen van tafel. Tegen het bestemmingsplan zijn verschillende procedures gevoerd. Deze argumenten hadden volgens de Afdeling bestuursrechtspraak in een van de eerdere procedures naar voren gebracht moeten worden.

In een andere procedure kreeg de Eerbekenaar eerder dit jaar door de Raad van State een schadevergoeding van 365.000 euro plus rente toegewezen, omdat van moment van aanvraag (augustus 2017) tot moment van uitbetalen ook de wettelijke rente moet worden betaald, komt het totale bedrag op bijna vier ton. Wethouder Pouwel Inberg noemde het een ‘bovengemiddelde bedrag’.