Afbeelding

Corona neemt in Brummen gestaag toe

Algemeen

BRUMMEN - De piek in corona besmettingen lijkt ook aan de gemeente Brummen niet voorbij te gaan. Dat kan worden afgeleid uit de cijfers van het coronadashboard van de Rijksoverheid. Eerder deze week zijn twee mensen wegens klachten als gevolg van de virusinfectie opgenomen in het ziekenhuis. Geen schokkend cijfer, maar dat was wel voor het eerst sinds de periode van 20 juli tot medio augustus toen in totaal vijf mensen werden opgenomen. Ook zit er in Brummen gestaag stijgende lijn als het gaat om het aantal besmettingen. Medio oktober ging het om 2 of drie gevallen per dag, deze week om dagelijks 14 of 15 gevallen.

Overigens zijn die cijfers nog steeds substantieel lager dan de periode rond de kerst tot en met de maand januari, hoewel toen wel een ommekeer werd ingeluid. Op 15 december ging in Nederland namelijk een volledige lockdown in, op 6 januari ging het inenten van start. Ondanks de opmars van de besmettelijk Alpha-variant betekende het voor Brummen dat tot 1 maart nauwelijks ziekenhuisopnamen meer nodig waren. Begin maart echter werd de lockdown deels teruggedraaid, wat zich weer vertaalde in hogere cijfers. In totaal zijn het begin van de coronapandemie 22 Brummenaren overleden aan de ziekte.

Inmiddels heeft in Brummen 88 procent van de inwoners ouder dan 18 jaar minimaal één prik gehad tegen COVID-19. Volledig gevaccineerd is 87procent van diezelfde leeftijdsgroep. Dat is een iets hogere score dan landelijk waarbij die percentages op respectievelijk 87,9 en 84,4 liggen. Van de 12 tot en met 17-jarigen in Brummen is 72 procent minimaal één keer gevaccineerd, 70 procent volledig.

De vaccinatiegraad per leeftijdsgroep en per gemeente ligt in werkelijkheid overigens hoger dan op het dashboard staat en dus hoger als bovengenoemde cijfers. Dat komt omdat huisartsen en instellingen een klein deel van de prikken die zij hebben gezet nog niet hebben gemeld. De cijfers over het aantal gevaccineerde mensen zijn daardoor niet compleet. Bovendien willen niet alle mensen dat hun vaccinatie wordt geregistreerd. Zij komen in de telling dan ook niet voor. Een derde reden dat de getallen lager uitvallen is dat mensen die twee prikken hebben gehad met twee verschillende vaccins, op het dashboard nog niet meetellen als volledig gevaccineerd. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die een eerste prik met het AstraZeneca-vaccin hebben gehad bij de huisarts en een tweede prik met BioNTech/Pfizer of Moderna bij de GGD.