Emeke Buitelaar aan het werk in haar atelier in de Kerkstraat
Emeke Buitelaar aan het werk in haar atelier in de Kerkstraat

“Deze stap geeft mij meer mogelijkheden”

Algemeen

BRUMMEN - Een groeiende groep inwoners verhuist vanuit alle windstreken naar Brummen. In deze rubriek stellen we nieuwkomers voor.

Ze woonde eerst met haar partner Henk (65) in een ‘bosje van 1 hectare’ buiten Netterden en keek vanuit het raam zo op een Duitse snelweg. Hoe komt kunstenares Emeke Buitelaar (63) dan in de dorpskern van Brummen terecht? “Er werden windmolens rond het bosje gebouwd zo hoog als de Domtoren van Utrecht. In eerste instantie tien, dat werden er uiteindelijk negen maar dit was voor ons een aanleiding om eens verder te gaan kijken. Voor mij was de belangrijkste eis een atelier, dat had ik wel in het oude huis maar het was niet zo toegankelijk voor andere mensen. Henk werkt in Doetinchem en wil graag op de fiets naar zijn werk. Ik heb Henk vooral laten zoeken naar huizen binnen fietsafstand van Doetinchem. We hebben onze zoektocht steeds een beetje uitgebreid totdat we in Brummen terecht kwamen. Henk gaat nu het eerste stuk met de auto en stapt dan op de fiets naar zijn werk” vertelt Emeke. Sinds begin maart wonen zij en Henk in een ruime woning in de Kerkstraat waarin ook Emeke’s atelier gevestigd is: een mooie ruimte met een eigen voordeur en veel ramen waarin zij naar hartenlust haar kunst kan maken. Emeke vindt de overstap naar Brummen geweldig: “ik loop nu in één minuut hier naar de markt, ik ga naar de DEKA en kan lopend een brief posten. In Netterden moest ik daarvoor eerst met de auto naar Ulft, kwartier heen, kwartier terug”. Voordat ze bij Henk in Netterden introk woonde Emeke in Almere, waar zij een redelijk bekende kunstenares was. In Brummen zocht en vond ze snel aansluiting. “ik mocht meedoen als gastkunstenaar voor het eerst meedoen met de Kunstroute en mensen kunnen hier zo naar binnen lopen. Dat is natuurlijk fantastisch. Ik heb nu ‘een driehoekje’ gevormd met keramist Joop van Ulden die vogelhuisjes maakt en met Ilona van boetiek Room 5. Verder ben ik lid geworden van beide kunstenaarsverenigingen in Brummen. Ik heb er vertrouwen in dat men mij steeds beter weet te vinden, dat soort dingen kosten tijd.” De stap van Almere naar Netterden was groter dan de stap van Netterden naar Brummen: “deze stap geeft mij meer mogelijkheden vanwege de locatie. Die is gewoon veel toegankelijker. Brummen is een bijzonder dorp: “Ik heb mij hier vanaf het begin heel erg welkom gevoeld.” 

Oproep van de redactie: Bent u recent in de gemeente Brummen komen wonen en wilt u meedoen aan deze rubriek? Mail naar info@brummensnieuws.nl ovv ‘Nieuwkomers’