De gesloten overweg met links het hek en rechts het spoor. Foto: Marion Verhaaf
De gesloten overweg met links het hek en rechts het spoor. Foto: Marion Verhaaf

Verbazing rond sluiting overweg

Algemeen

BRUMMEN – De sluiting van de onbewaakte spoorwegovergang aan het Westenborchpad leidde tot fronsende wenkbrauwen van omwonenden. Toen ProRail hen benaderde vanwege het beleid overgangen veiliger te maken, gaven zij namelijk aan dat deze overweg in hun ogen niet gevaarlijk is. Bovendien is het nieuwe hek zodanig geplaatst, dat het nu juist onveiliger is door verwijdering van het klaphek.

ProRail wil graag onbewaakte overwegen sluiten. Door het ontbreken van lichtsignalen en bomen, worden zij als onveilig gezien en vinden er in ons land dagelijks bijna-ongelukken plaats. 

De grond van de familie Schoonman ligt aan de oostzijde van het spoor in het Brummense buitengebied. Via het pad hadden zij toegang tot hun grond. “We zijn het zeker eens met het veiliger maken van overwegen, maar deze werd alleen door omwonenden gebruikt die ervan wisten. Door het afsluitbare hek vonden wij het niet heel gevaarlijk.” De verbazing was dan ook groot toen er ineens toch tot afsluiting werd besloten en de plaatsing van het hek aan de oostkant was helemaal vreemd. Dit hek staat voor de opgang naar hun agrarisch perceel, waarmee hun doorgang is geblokkeerd en daar zijn zij zeker niet blij mee. “Zeer onhandig dit zonder overleg te plaatsen!” aldus Schoonman. “Via het pad langs de spoorsloot kun je nog steeds zonder problemen bij het spoor komen en oversteken naar de andere kant. Daar is het mogelijk langs het hek naar beneden te lopen en dan bij de weilanden te komen. Echt onzinnig!”