Cas van de Gevel (55) en Wilco van Rooijen(53)
Cas van de Gevel (55) en Wilco van Rooijen(53)

Documentaire klimvrienden ‘49 Summits’

Algemeen

VOORST - De bijzondere vriendschap tussen bergbeklimmers Wilco van Rooijen (53) en zijn klimmaat Cas van de Gevel (55) staat centraal in 49 Summits, de documentaire die zondag in première gaat op het Dutch Mountain Film Festival in Heerlen. 

Voorstenaar Wilco moet hierbij verstek laten gaan. Hij is maandag naar Gran Canaria gevlogen om vanaf daar een zeiltocht over de Atlantische Oceaan te maken. “Ik hoop binnen drie weken terug te zijn in Nederland om mijn 54ste verjaardag met mijn gezin te kunnen vieren”, vertelt hij een week voor vertrek in zijn fraaie woonboerderij.

Geen zeebenen

Zijn in Spanje wonende klimkameraad laat dit zeilavontuur graag aan zich voorbijgaan. Volgens Wilco heeft Cas absoluut geen zeebenen. Klimmen kan hij daarentegen als een van de besten.

Wilco is de bekendste bergbeklimmer van Nederland. Hij is de enige Nederlander die zonder extra zuurstof de zeven hoogste bergtoppen op alle continenten heeft bedwongen. Daarnaast bereikte hij op eigen kracht de drie polen: Noordpool, Zuidpool en de hoogste pool, de top van de Mount Everest (8848 meter). Dit zijn unieke prestaties.

Met 8586 meter is de Kanchenjunga, op de grens van Nepal en India, de op twee na hoogste berg ter wereld. Met Cas begon Wilco in het voorjaar van 2018 aan de Kanchenjunga-expeditie. Vooraf had hij het idee om onderweg zelf foto’s en filmpjes te maken en daarvan na terugkeer een compilatie van enkele minuten te fabriceren.

Zware reis

Sjors Ruijter, die Wilco leerde kennen tijdens een testexpeditie op IJsland, is cameraman, regisseur en documentairemaker. Sjors zag zijn kans schoon de twee klimvrienden in een documentaire vast te leggen. Wilco: “Voordat je het basiskamp van de Kanchenjunga op 5500 meter hoogte bereikt, heb je al een heel zware reis van drie weken achter de rug. Je verlaat echt de bewoonde wereld, trekt door het tropisch regenwoud en moet dan ook nog een grote gletsjer over. Sjors heeft dit gered, echt heel knap.”

Door een onduidelijke oorzaak bleek Cas niet in staat de klim naar de top te voltooien. “Hij voelde zich zo slap als een vaatdoek”, zegt Wilco. “Allerlei onderzoeken achteraf hebben niets aan het licht gebracht.” Hoewel Wilco dolgraag de Kanchenjunga had bedwongen, besloot hij bij Cas te blijven en hem bij te staan tijdens de afdaling naar het basiskamp en uiteindelijk naar het beginpunt van de expeditie. 

K2

Dit besluit van Wilco is voor een belangrijk deel terug te voeren op wat hem in 2008 overkwam tijdens de afdaling van de roemruchte K2, de 8611 meter hoge bergtop op de Pakistaans-Chinese grens. Door lawines waren touwen vernield en niet meer traceerbaar. Wilco raakte ernstig verzwakt en sneeuwblind en was twee dagen en twee nachten vermist. 

Wilco: “Ik ben ook bewusteloos geraakt, maar kwam na een half uur weer bij. Op een of andere manier wist ik daarna het kamp te bereiken. Cas was al die tijd naar mij blijven zoeken en toen ik het kamp naderde, was hij de eerste die ik zag. We waren al superdikke maatjes, maar deze ervaring heeft onze vriendschap nóg meer gebracht. Vriendschap is in mijn ogen ook risico’s durven nemen en niet alleen samen gezellig een biertje aan de bas drinken.”

Totaal verschillend

De twee klimgeiten ontmoetten elkaar rond 1985/1986 voor het eerst tijdens de bergsportopleiding. In 1986 beklommen zij samen de Mont Blanc via een alternatieve route: “We zijn totaal verschillende gasten, maar hebben ongelooflijk veel respect voor elkaar en elkaars manier van leven”, zegt Wilco.

Hun gedeelde passie voor de klimsport zit ongelooflijk diep. In de documentaire omschrijft Cas de charme als volgt: ‘Het is onderweg zijn, je pakt je spullen en gaan.’ Volgens Wilco ervaar je tijdens het klimmen de tijdloosheid en grootsheid van de bergen en leer je ook relativeren.

Jeugdjaren

Sjors Ruijter heeft de documentaire uiteindelijk afgerond in nauwe samenwerking met Duc Ahn Vu. De door Sjors gemaakte beelden zijn aangevuld met beelden die Wilco tijdens de Kanchenjunga-expeditie schoot. “Sjors heeft er ook beelden uit mijn jeugdjaren in verwerkt. Zijn vader heeft die allemaal gedigitaliseerd”, zegt Wilco.

Het een uur durende 49 Summits - voor deze titel is gekozen omdat Wilco en Cas samen 49 hoge toppen hebben bedwongen - is vooral een weerslag van de bijzondere vriendschap tussen twee avonturiers voor wie letterlijk en figuurlijk geen berg te hoog is en niet zo zeer over heroïsche bergbeklimmers in actie.

Uitdaging

In het voorjaar van 2022 gaat de in de klimwereld als Siamese tweeling bekenstaande duo voor de 50ste gezamenlijke bergtopbeklimming. De uitdaging is wederom de Kanchenjunga. Als alles goed gaat, zullen Wilco en Cas op enkele meters onder de top blijven steken. “Dat doen alle klimmers uit respect voor deze voor Indiërs heilige berg.”

Het Dutch Mountain Film Festival duurt van 2 tot en met 7 november. De twee hoofdlocaties zijn het Royal Theater in Heerlen en De Apollo Kino in het Duitse Aken. Tientallen bergfilms en -documentaires van over de hele wereld zijn hier deze week te zien. De première van 49 Summits is op de slotdag in Heerlen. Kijk voor meer informatie op: https://www.dmff.eu/

Afbeelding
Wilco van Rooijen (53)