Afbeelding

Tegelwippen

Columns

COLUMN - Wethouder Inberg vond het ‘geweldig’ dat driehonderd mensen twee weken geleden een tuintegel kwamen inleveren. Zij kregen er van de gemeente een plantje voor terug. ’Meer groen zorgt voor minder wateroverlast, minder hitte en voorziet insecten, bijen en vlinders van voedsel’, aldus de winnaars van het Duurzaamheidsidee 2020, Maarten en Naomi van Esschoten. 

Het ingenieursbureau Cobra heeft berekend dat de tuintjes in ons land voor zestig procent versteend zijn. Tien procent meer vergroening in een wijk kan een graad verkoeling opleveren. Zo bezien is driehonderd tegels ‘een beetje’, al zei wethouder Inberg dat alle beetjes helpen. De Volkskrant kwam onlangs met drie hele pagina’s ‘NK Tegelwippen’. Van 30 maart tot 30 september streden de gemeenten om het Nederlands kampioenschap. Met bijna 23 duizend gewipte tegels, een tegel per inwoner, bleef Rucphen iedereen voor. Breda, Oldenzaal, Schagen en Zwolle zaten boven de vierhonderd tegels per duizend inwoners (NK-Tegelwippen.nl). En dan Brummen: het nam niet eens deel aan het NK, wat wil je ook met 14 en een halve tegel per duizend inwoners (300: 21.000). 

Ooit wilde Brummen een gidsgemeente zijn in de energietransitie. 46 windmolens zijn verschrompeld tot nul komma nul. Ter compensatie nam de gemeenteraad het heldhaftige besluit ‘om een deel van het parkeerterrein bij het gemeentehuis te voorzien van een eenvoudige overkapping. Dit met het doel om hierop zonnepanelen te plaatsen en daarmee een bijdrage te leveren aan de energietransitie’. 

In andere gemeenten heb je actiegroepen als: ‘Tegels Eruit In Stadsdeel Zuid’ en ‘Operatie Steenbreek’, nieuwe tuinen mogen maar voor de helft worden betegeld, voor het huis mag een rijtje stoeptegels worden gelicht om een straattuintje te maken en er rijdt een ‘tegeltaxi’ die de oude tegels gratis ophaalt. Onze gemeente is er in geslaagd stemming tegen windmolens te kweken, maar het NK Tegelwippen werd verzwegen. 

Muus Groot