Afbeelding

GroenLinks: niet-afbreekbare spul bij evenementen verbieden

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De Fractie van GroenLinks in de Brummense raad wil dat bij evenementen in het dorp een verbod komt op het gebruik van niet-afbreekbare materialen. Het gaat daarbij onder meer om plastic bekers en ballonnen. Ze vervatte dat in een motie die gisteren in de raad werd behandeld. Elke partij loofde het initiatief volop. Maar aangenomen werd de motie niet. GroenLinks trok hem namelijk in.

GroenLinks constateerde in de motie dat deze producten nog steeds worden gebruikt terwijl niet-afbreekbare materialen vaak giftige stoffen bevatten die niet in de natuur afgebroken worden en op die manier in de voedselketen terecht kunnen. Bovendien zijn ze schadelijk zijn voor planten en dieren en ondermijnen daarmee biodiversiteit ondermijnen.

Vaak zijn de wegwerpplastic producten licht van gewicht, ze waaien gemakkelijk weg en vormen als zwerfafval een aanzienlijke bijdrage aan het internationale milieuprobleem. Het verbieden past, aldus GroenLinks, ook binnen het duurzame imago dat Brummen wil uitstralen. Er is ook geen noodzaak om niet-afbreekbare materialen te gebruiken: goede alternatieven van organisch materiaal zijn voorhanden. De partij wijst erop dat sinds medio dit jaar Europese richtlijnen zijn met betrekking tot Single Used Plastics. Zo geldt er al een verbod op plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes.

Alle fracties hadden aangegeven de strekking sympathiek te vinden. Maar ze hadden wel bedenkingen. Waarom alleen de evenementen (en niet ook de markt bijvoorbeeld), wat zijn precies niet-afbreekbare materialen, wat vindt de evenementenbranche zelf, het zou beter landelijk geregeld kunnen worden en waarom zou Brummen het braafste jongetje van de klas moeten zijn als de maatregelen straks sowieso worden ingevoerd?

De burgemeester ontraadde de motie eveneens. Hij stelde voor eerst met de evenementenbranche en andere relevante partijen in gesprek te willen gaan om te kijken op welke wijze een verbod op het gebruik van niet afbreekbare materialen vorm kan krijgen. Of het ook kan blijven bij een advies aan die partijen. Hij zei Gertie Sloetjes, de indiener van de motie, toe nog deze raadsperiode (in maart 2022 zijn er verkiezingen) met een voorstel te komen.
Sloetjes ging na een korte schorsing daarmee akkoord.

Met haar motie loopt GroenLinks overigens vooruit op verdergaande maatregelen die binnen de EU gaan gelden vanaf 2022 en later. Producenten van plastic producten die veel in het zwerfafval voorkomen, betalen dan de kosten voor het opruimen van (zwerf)afval. Dit geldt onder meer voor verpakkingen, drinkbekers, lichte plastic tassen, vochtige doekjes, tabaksproducten (met filters) en ballonnen. Doppen moeten vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Producenten moeten consumenten ook informatie geven over hoe zij zwerfafval kunnen voorkomen. Deze regels gelden vanaf 5 januari 2023.