Akkerrand aan de Lendeweg in Hall. Foto: Peter Leunissen
Akkerrand aan de Lendeweg in Hall. Foto: Peter Leunissen

Late bloemenpracht bij entree herfst

Algemeen

HALL - De herfst doet dezer dagen nadrukkelijk zijn intrede. Maar aan de Lendeweg in Hall doen laat- en langbloeiers nog een ferme poging de zomer nog enigszins te rekken. Een kleurrijk pallet van onder meer kleine zonnebloemen en cosmea’s bloeit nog uitbundig, op de foto zelfs onder een strakke hemel op de laatste zonrijke dag van deze week.

Het perceel van 4.000 vierkante meter is eigendom van natuurboer Jaap Grolleman, die voor de derde keer de bloemenrand heeft ingezaaid. De eerste keer deels bekostigd door crowdfunding. Vorig jaar en dit jaar met behulp van de Agrarische natuurvereniging Veluwe-IJsselzoom. Grolleman: “Het werkt zo dat agrariërs die een dergelijk perceel willen aanleggen, zelf de zaden aankopen, maar wel een compensatie krijgen voor het feit dat ze er bijvoorbeeld geen maïs op kunnen verbouwen. Je ziet dat op steeds meer plekken agrariërs, maar ook particulieren, van dit soort bloemenranden inzaaien. Aan de Langedijk heeft bijvoorbeeld Ronald Boerefijn bij zijn bedrijf een groot perceel ingezaaid, evenals twee agrariërs aan de Haarweg. Maar je ziet ook wat kleinere initiatieven. Hier aan de Lendeweg heeft bijvoorbeeld kalverbedrijf Slingerland langs enkele akkers maïs onder meer zonnebloemen aangeplant. Het komt allemaal de biodiversiteit zeer ten goede.”

De Agrarische natuurvereniging VeluweIJsselzoom, gevestigd in Vaassen, biedt ondersteuning aan bij agrarisch natuurbeheer. De organisatie verzorgt voor agariërs (en particulieren) aanvragen voor agrarische natuurvergoedingen, stelt beheercontracten op en adviseert over de inrichting en de subsidiemogelijkheden.