Afbeelding

Bijzondere dubbel expositie in huis te Eerbeek

Algemeen

EERBEEK - De succesvolle expositie dit jaar in Huis te Eerbeek krijgt een vervolg. Van maandag 4 tot en met woensdag 6 oktober is een bijzondere expositie te zien van de kunstenaars Stoni Scheurer en Elly de Bruin’, onder de titel ‘De kracht van Expressie’.

Na dit aangrijpende jaar met corona, hebben beiden zich weer gerealiseerd hoe belangrijk het is om emoties te doorleven en verwerken. De Bruin is voormalig psychodrama therapeut. Ze werkte jarenlang met beschadigde en getraumatiseerde cliënten aan een vorm van heling en weer in balans komen. Zoals ook in haar werk te zien is, blijven de sporen van dat wat gebeurd is -de scheuren, de krassen en de haperingen- bestaan. Het kapotgemaakte, het verscheurde wordt door haar vervolgens in een nieuwe balans bijeengebracht. Net zoals mensen na een trauma een nieuwe balans zoeken, de pijn en het verdriet moeten doorleven om verder te kunnen. En juist dat is te zien in haar beelden, diepgang en complexiteit en laten zien dat er een proces heeft plaats gevonden. Hoe belangrijk voor mensen die hun emoties niet kunnen uiten is expressie.

Stoni Scheurer was van 1 juli 2000 tot 1 november 2008, burgemeester van Rijnwaarden en eerder volksvertegenwoordiger van de gemeente Elst en de Provinciale Staten. Als dertig jarige ontdekte zij haar beeldend vermogen. Zij geeft in steen aan de emotie die zij op dat moment het meeste beleeft en voelt en gaat met hamer, beitel en zaag aan de gang om juist uit die harde steen die kwetsbare emotie te toveren. Juist in deze wereld die meer en meer verhard en individualistisch is geworden. Steeds meer mensen die depressief worden in deze maatschappij, steeds meer jongeren die het moeilijk hebben in deze wereld. Expressie kan hierin een belangrijke rol spelen, dat is de boodschap van de kunstenaars.

Naast het bestuurlijke werk is beeldhouwen voor haar een levensbehoefte geworden. Scheurer won onlangs een prestigieuze prijs met haar werk. Expressie verschaft De Bruin en Scheurer de juiste balans in deze complexe wereld. Werken met hoofd, hart en handen.

De opening van de expositie is op zondag 3 oktober om 16.00 uur. Op maandag 4 tot en met woensdag 6 oktober is de tentoonstelling van 11 tot 17.00 uur te bezoeken. De kunstenaars zijn aanwezig om uitleg te geven.