Gebruik coronapas in Brummen loopt goed

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Het gebruik van de coronapas in bijvoorbeeld de horeca is volgens de gemeente de eerste dagen goed verlopen in Brummen. Die pas, die aantoont dat de houder gevaccineerd of negatief getest is, danwel (recent) is hersteld van corona is, moet sinds zaterdag in onder meer de horeca, bioscoop en theater worden getoond.

Dat is volgens gemeentewoordvoerder Gert-Jan van Dijk een compliment waard voor de plaatselijke horeca en (sport)verenigingen die hier naar zijn zeggen goed op geanticipeerd hebben: “Er was voor hen weinig tijd om zich op deze nieuwe afspraken en regels voor te bereiden. Uit onze contacten blijkt dat het in veel gevallen gewoon goed verloopt. Een enkele keer is er wel discussie bij de entree, maar dat zijn voor zover wij begrijpen incidenten. Het merendeel van de personen houdt zich aan de regels en laat een pas zien daar waar nodig en gevraagd.”

Burgemeester Alex van Hedel liet vorige week in deze krant weten ook niet te zullen tolereren dat ondernemers zouden nalaten te controleren: “Als zaken zich niet aan de regels houden krijgen ze een waarschuwing, daarna kan ik een last onder dwangsom opleggen. Blijven ze weigeren te controleren, dan moet die ook daadwerkelijk worden betaald. Blijft een ondernemer bij herhaling in de fout gaan, dan kan ik de zaak sluiten.”

Een Brummense horeca-ondernemer liet twee weken geleden via de sociale media weten niet te zullen controleren aan de deur. Daarmee zocht de gemeente contact. Van Dijk: “Na een goed gesprek en het vooruitzicht van een mogelijke last onder dwangsom heeft het bedrijf het bericht én de werkwijze aangepast. Ook zij controleren bij toegang op het coronatoegangsbewijs en hebben op het terras aanvullende maatregelen getroffen zodat gasten zonder pas op reglementaire wijze ook van hun gastvrijheid gebruik kunnen maken.”

Van Dijk wijst erop dat de bibliotheek en SWB in afstemming met de gemeente inwoners ondersteunen als zij problemen ervaren met het verkrijgen van een pas. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die geen printer of computer hebben. “Verder zijn er -begrijpelijk- soms nog wat onduidelijkheden en vragen. Als gemeente proberen we die dan te verhelderen. Zo hebben we woensdag een nieuw informatief bericht over het gebruik van het coronatoegangsbewijs op onze website en sociale media geplaatst. Een voorbeeld van onduidelijk die er even geweest is betreft het gebruik van de horecavoorziening bij Rhienderoord. Zij hebben de regels aanvankelijk anders geïnterpreteerd. Wij hebben na een eerste signaal hierover uitleg gegeven en Rhienderoord heeft direct de werkwijze hierop aangepast.”

Ondanks sommige discussies aan de deur