Afbeelding

Brummen krijgt boeken een jaar eerder sluitend

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente Brummen krijgt haar financiële huishouding een jaar eerder op orde dan verwacht. Het is gelukt om met ingang van 2022 een structureel sluitende meerjarenbegroting te hebben. Bij het herstelplan dat de raad in juni aannam met als doel de zaken financieel op orde te brengen, was de verwachting dat dat een jaar later pas het geval zou zijn. Een en ander blijkt uit de programmabegroting 2022-2025, die recent naar de raad is gestuurd.

Dat het gewenste resultaat een jaar eerder wordt bereikt, is in belangrijke mate te danken aan het feit dat de Rijksoverheid heeft aangekondigd extra geld aan gemeenten beschikbaar te stellen voor de uitvoering van de Jeugdzorg. Voor Brummen gaat het om een bedrag van 1,3 miljoen euro. Hoeveel de jaren na 2022 ontvangen gaat worden voor deze zorg is nog niet met zekerheid bekend, maar Brummen rekent op een bedrag van 1,1 miljoen euro in 2023, aflopend naar 961.000 euro in 2025. Tegenover deze meevaller staan echter ook risico’s, die Brummen niet in de hand heeft. Daarbij gaat het onder meer om de herverdelingseffecten van het Gemeentefonds. Die kunnen nadelig uitpakken voor de gemeente Brummen. Naar verwachting ontvangt de gemeente in 2023 313.000 euro minder uit dit fonds, vanaf 2024 is het nadeel 369.000 euro. Brummen slaagt er nu in om zes ton per jaar te sparen. Dat is nodig om onvoorziene tegenvallers in de toekomst op te kunnen vangen. Nu zijn de reserves daarvoor ontoereikend. In de perspectiefnota wordt ervoor gewaarschuwd dat de komende jaren een strakke budgetdiscipline van zowel de organisatie als van gemeentebestuur noodzakelijk blijft. De perspectiefnota bevat om die reden weinig nieuwe doelen en ontwikkelingen. Maar naast geld speelt ook een rol dat in maart 2022 verkiezingen zijn voor de gemeenteraad. Wethouder Ine van Burgsteden (financiën) daarover: “We zitten aan het einde van een bestuursperiode. In zo’n situatie past het niet om allerlei nieuwe zaken in gang te zetten. We leggen met deze begroting juist een fundament waar een nieuw gemeentebestuur volgend jaar op kan voortbouwen. De begroting bevat dan ook vooral doelen en maatregelen die passen in het bestaande beleid en onze uitgangspunten.”

Wel bevat de begroting een cadeautje voor de wijk- en dorpsraden. De voorgenomen verlaging van het budget voor deze raden komt te laten vervallen. Ook gaat de gemeente minder geld onttrekken aan de reserve Recreatie en Toerisme voor andere doelen dan juist deze sector. Daarmee blijft meer geld beschikbaar om de organisatorische toeristische infrastructuur in de toekomst te versterken.