Afbeelding

Wachtlijsten Team voor elkaar verdubbeld

Algemeen

BRUMMEN - De wachtlijsten voor de diensten van het gemeentelijke Team voor elkaar zijn verdubbeld. Waren de wachttijden voorheen ongeveer acht weken, nu is die termijn vier maanden. Dat heeft wethouder Cathy Sjerps meegedeelde aan de gemeenteraad. Bij het Team voor elkaar kunnen Brummenaren terecht met vragen en ondersteuning op het gebied van zorg, welzijn, jeugd, werk en inkomen.

Vorig jaar bleek dat Brummen binnen het sociaal domein enige jaren structureel meer had begroot dan het van het Rijk voor de uitvoer van de taken kreeg. Ook de daadwerkelijke uitgaven waren jaarlijks hoger dan de rijksbijdrage. Daarbij bleek dat door het Team voor Elkaar hulp ruimhartig en voor lange periodes werd toegekend. Door onvoldoende zicht op de uitgaven liepen de tekorten vorig jaar op tot één miljoen euro. De gemeente liet daarop door Bureau Berenschot een onderzoek uitvoeren. De onderzoekers kwamen met voorstellen om de kosten in de hand te houden. Er zou onder meer een budgetplafond moeten komen en burgers en consulenten zouden er meer van doordrongen moeten raken dat niet alles kan. De raad nam de adviezen over, maar destijds ook gewaarschuwd voor eventuele langere wachtlijsten. Dit is nu het geval. Er wordt nu gekeken naar manieren om deze termijn te verkorten.

De gemeente stelt in een nadere toelichting: “Wachtlijsten schommelen natuurlijk altijd, dat heeft te maken met zaken die te maken hebben met normale bedrijfsvoeringszaken, zoals vakantieperiodes, wisselingen in het personeelsbestand, ziektes, pieken in aanvragen enzovoort. De termijnen die de wethouder noemt zijn dus een indicatie. Dat de wachtlijst in de afgelopen periode zijn opgelopen, heeft naast deze redenen met name te maken met gegeven dat medewerkers van Team voor Elkaar in de afgelopen periode actief hebben meegeholpen om oplossingen en plannen te bedenken die te maken hebben met de uitwerking van het rapport Berenschot. Deze plannen en maatregelen gaan effect hebben in de komende periode. Dit alles met het doel om in toekomst ‘evenwicht’ te krijgen in sociaal domein. Er is het gemeentebestuur veel aan gelegen om de wachtlijsten terug te dringen. Op dit moment worden er maatregelen voorbereid die gaan leiden tot een kortere wachttijd voor inwoners. De wethouder heeft aangegeven aan de raad dat de verwachting is dat de inspanningen en maatregelen al in de komende maanden vruchten zal afwerpen. In een volgende raadsvergadering(en) houdt ze de raadsleden hiervan op de hoogte.”