Afbeelding

Burgemeester ‘pisnijdig’ over horeca die niet controleert

Algemeen

BRUMMEN - Burgemeester Alex van Hedel is naar eigen zeggen ‘pisnijdig’ over omdat sommige horeca-ondernemers klaarblijkelijk niet van plan zijn gasten naar hun coronapas te vragen. Op social media gaan berichten rond van in ieder geval één Brummense horecazaak die stelt niet te zullen controleren. Van Hedel zegt absoluut te gaan handhaven: dat wil zeggen een boete opleggen of in uiterste geval de zaak te laten sluiten.

Vanaf morgen -zaterdag- is een coronatoegangsbewijs in digitale of papieren vorm nodig voor wie een evenement, discotheek, restaurant of bioscoop wil bezoeken. Het gaat daarbij om een QR-code via de CoronaCheck-app, een negatieve test, een vaccinatie- of herstelbewijs.

Van Hedel: “Dat toegangsbewijs wordt ingevoerd om vervolgens afscheid te kunnen nemen van de coronamaatregelen. Als gasten in bijvoorbeeld de horecazaken kunnen aantonen gevaccineerd te zijn, of getest of hersteld, wordt de kans op grootschalige verspreiding van corona een flink stuk kleiner. Dan hoeft de 1,5-meterregel niet meer gehandhaafd te worden. Dat horecabazen zeggen niet te gaan controleren maakt me boos. Net zoals ik ervan baal dat burgemeesters als Femke Halsema (Amsterdam) en Hubert Bruls (Nijmegen), zeggen niet actief te gaan handhaven. Ik ga dat dus wel doen. Als zaken zich niet aan de regels houden krijgen ze een waarschuwing, daarna kan ik een last onder dwangsom opleggen. Blijven ze weigeren te controleren, dan moet die ook daadwerkelijk worden betaald. Blijft een ondernemer bij herhaling in de fout gaan, dan kan ik de zaak sluiten.”

Van Hedel noemt het vreemd dat sommige horaca-ondernemers stellen dat ze geen politie-agent willen spelen. “We doen dit om een virus onder controle te houden. Bovendien: de horeca heeft wel meer toezichthoudende functies. Er mag toch ook geen drank aan jongeren onder de 18 worden verkocht? Ook dat moeten ze controleren.”

Er is nog een tweede aspect, zegt hij. “Ik word gebeld door horecamensen die wel van goed wil zijn, maar ook lezen dat collega’s zich niet aan de controle gaan houden. Zij ervaren dat als oneerlijke concurrentie. Ze vrezen dat daardoor gasten kwijtraken die naar de concurrent gaan omdat ze daar geen pas hoeven te laten zien. Dat dat geen waanbeeld is, blijkt wel uit het feit dat een ondernemer die ik sprak geconfronteerd werd met de afzegging van een tamelijk grote reservering, alleen omdat hij wel te goeder trouw is en dus wel controleert.”