Afbeelding

Hoos aan moties over energiestrategie

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De Brummense raadsfracties hebben een hoos aan moties ingediend bij de bespreking van de zogeheten Regionale Energiestrategie (RES). In totaal 25, waarvan er 14 ook voldoende steun van de raad kregen. In de RES wordt verwoord welke kansen de Cleantechregio -waartoe Brummen behoort- ziet om te komen tot een substantiële opwekking van duurzame energie, met als uiteindelijk doel energieneutraliteit.

De doelstelling van de gemeenten in de Cleantechregio, waarin ook bijvoorbeeld Apeldoorn en Voorst participeren, is eerder al naar beneden bijgesteld. In de concept regionale energiestrategie (RES) verwachtte de regio in 2030 zo’n 1,23 Terrawattuur (TWh) aan duurzame energie te kunnen opwekken. In de navolgende Ontwerp RES, wordt uitgegaan van 1,07 TWh. Belangrijkste oorzaak: er kan naar verwachting minder windenergie worden opgewekt dan gedacht.

De Brummense raad had echter nogal wat bedenkingen. In de aangenomen moties ging het onder meer om de wens zoveel mogelijk zonnepanelen op daken te realiseren. Het college en de regio zouden verder het Rijk moeten oproepen duidelijke kaders te stellen voor de opwek van windenergie. Die zijn nu onduidelijk.

CDA, Lokaal Belang, D66, GroenLinks, PvdA willen verder dat de ongelijkheid in ruimtelijke belasting door de energietransitie zoveel als mogelijk wordt beperkt. Deze partijen stellen in een motie van D66 dat mensen een snelle omslag binnen hun leefomgeving zullen merken. Energieopwekking, bijvoorbeeld in de vorm van zonnepanelen en windmolens, wordt zichtbaarder en gaat een vast onderdeel uitmaken van die leefomgeving. Het landschap zal veranderen, soms zelfs onomkeerbaar. Er kan een tweedeling ontstaan waar het de belasting van de omgeving met zonnepanelen en windmolens betreft. Immers de ruimte die nodig is voor de aanleg van dergelijke omvangrijke voorzieningen kan het gemakkelijkste worden gevonden in de landelijk gebieden, zoals in de gemeente Brummen. De grootverbruikers zijn echter niet de kleine gemeenten, maar de steden met veel inwoners en veel bedrijvigheid. Landelijke gebieden gaan meer gebruikt worden om hernieuwbare energie te produceren die dus voornamelijk elders gebruikt gaat worden. De fracties stellen dat in ruimtelijke zin de vervuiler niet betaalt: “Het doembeeld van vervuilende verstedelijkte gebieden en landelijke ‘wingewesten’ roept bij veel inwoners van het buitengebied sterke sentimenten op”, zo wordt gesteld.

Unaniem was de steun voor een motie van Lokaal Belang waarin wordt gesteld dat Brummen vooral ook gebruik moet maken van de mogelijkheid geluidswallen langs delen van grote wegen (zoals de N348 van Dieren naar Zutphen) te beleggen met zonnepanelen. De motie sluit aan bij een plan van Piet Moerkens, voorzitter van de Stichting Hogenenk. Die stichting wil voorkomen dat in dat stukje Brummen drie windmolens worden gebouwd. Moerkens stelde eerder in deze krant voor om van het deel van de N348 waar honderd gereden mag worden twee rijbanen af te halen. De acht hectare vrijkomende grond zouden vervolgens met zonnepanelen belegd kunnen worden.

Ook unaniem was de steun voor een motie van GroenLinks om het zoekgebied Hall (voor de plaatsing van één windmolens) te schrappen uit de RES. Volgens de partijen wordt dat gebied al ruim belast met een groot oppervlakte aan zonnepanelen. In het bewuste zoekgebied wordt een zonneveld voorbereid met 28 hectare aan panelen.

Wethouder Pouwel Inberg neemt de wensen van de raad mee naar de regionale stuurgroep van de Cleantech Regio, die later dit najaar een definitieve versie van de RES gaat vaststellen