De raadsvergadering vindt nog altijd digitaal plaats.
De raadsvergadering vindt nog altijd digitaal plaats.

Slachtpraktijken en verkeerskwesties

Algemeen

BRUMMEN – Verkeer en veiligheid hadden een prominente plek in de eerste raadsvergadering na het zomerreces. De verkeerssituatie in Leuvenheim, waar begin augustus een auto een woning binnen reed, de weg langs het kanaal, waar de gemeente Apeldoorn een snelheidsbeperking heeft ingesteld en een inspraakbrief van een inwoner vroegen aandacht van de raad.

Maar voordat de deze verkeersproblematiek aan de orde kwam, confronteerde Carla Wijnhoven (VVD) wethouder Ouwel Inberg met een heikel probleem over het slachten van haantjes in het voedselbos. Het VVD-raadslid had vernomen dat in het voedselbos de voortplanting onder de kippen zo goed verliep, dat er een overbevolking aan haantjes was ontstaan. Om dat te lijf te gaan werd de mogelijkheid geboden om voor 12,50 euro zelf een haantje te komen slachten en wie dat niet zelf durft of kon, aldus mevrouw Wijnhoven, tegen geringe meerbetaling het zelf uitgezochte haantje laten slachten. “Is dat de bedoeling in het voedselbos. Wie is daar verantwoordelijk voor. Wat als er straks varkentjes gaan lopen, mogen die dan ook geslacht worden,” waren de vragen die op een zichtbaar verbouwereerde wethouder Inberg werden afgevuurd. “Nee, ik denk niet dat hier een toezichthoudende taak voor de gemeente ligt,” antwoordde hij voorzichtig. “Ik denk dat het eerder aan de Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) om daar toezicht te houden.” Het antwoord overtuigde mevrouw Wijnhoven niet. “Het is een voedselbos en de grond is eigendom van de gemeente Brummen. De gemeente faciliteert. Maar wat mag er nu wel en wat mag nu niet. Wie bepaalt dat.” Wethouder Inberg bleef het antwoord schuldig. Hij beloofde de raad om op onderzoek te gaan en per brief zijn bevindingen of het al dan niet is toegestaan om in het voedselbos haantjes te laten slachten naar de raad te sturen.

Verkeersproblematiek

Dat in Brummen veel aandacht nodig is voor de verkeersproblematiek maakt niet alleen de woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland elders in de krant duidelijk. Ook de gemeenteraad stond er in de forumvergadering uitgebreid bij stil. Beantwoording van vragen van D66 over de situatie op de weg langs het kanaal tussen Apeldoorn en Dieren en een brief van een betrokken inwoner van Brummen en lid van de Dorpsraad Brummen. Zij is blij met het voornemen om de gehele bebouwde kom van Brummen straks als 30 km zone in te richten. Maar dat is volgens de inspreekster niet voldoende. “Een 30 km zone in te richten, zonder bij behorende gedragsbeïnvloedende maatregelen is een non maatregel, alleen voor de bühne.” De inspreekster heeft de gemeente een aantal suggesties gedaan maar “op concrete voorstellen wordt nauwelijks ingegaan, een analyse van de problemen ontbreekt, waardoor er ook geen adequate oplossingen kunnen komen.” Volgens het dorpsraadslid blijft de Pothof daarom net als de Engelenburgerlaan, de Spoorstraat/Stationsweg en bijvoorbeeld de Zutphensestraat een racebaan. In de forumvergadering werd stilzwijgend kennisgenomen van de door de inspreker gezonden brief. De gang van zaken rond het verkeersongeluk een maand geleden was wel onderwerp van een korte evaluatie. Rolf Schinkel (D66) was na de uitleg van de wethouders blij dat er toch intensief contact is met bewoners. Na de twee fora-vergaderingen werden een beperkt aantal onderwerpen als hamerstuk aangenomen. 

Drie onderwerpen werden voor nadere bespreking doorgeschoven naar de raadsvergadering van 16 september.