Afbeelding

Goede berichten vanuit De Beekwal

Algemeen

EERBEEK- Er zijn positieve berichten te melden over de besmettingen met COVID-19 in De Beekwal. De cohortafdeling, een afgesloten gang waar bewoners die besmet waren geraakt met het virus tijdelijk verbleven is zelfs al opgeheven. 

Afgelopen maandag bleek dat er maar één nieuwe besmetting is bijgekomen. De betreffende bewoner zit op dit moment in quarantaine en wordt apart van de andere bewoners verpleegd. Vorige week was er nog sprake van 20 besmette bewoners en 17 besmette personeelsleden. De bewoners die eerst op de cohortafdeling verbleven testten allemaal negatief en konden deze week weer terug naar hun eigen appartement. Het team dat op de cohortafdeling werkte is weer terug naar de eigen afdeling. Alle bewoners van De Beekwal, en dat zijn er ongeveer 125, werden de afgelopen weken gemiddeld twee maal per week getest op het coronavirus. Geen overbodige luxe aangezien veel bewoners van De Beekwal kwetsbaar zijn door bijvoorbeeld dementie of/en een andere aandoening waardoor men is aangewezen op langdurige zorg in het woonzorgcentrum. De situatie rond alle bewoners van De Beekwal wordt nog steeds nauwlettend in de gaten gehouden, ook al zijn ze allemaal gevaccineerd. Het nieuws van de nieuwe besmetting zal ongetwijfeld hard zijn aangekomen bij de betreffende bewoner en diens naasten. Daar staat echter tegenover dat de beschermende maatregelen waarmee de bewoners van De Beekwal sinds 9 augustus te maken hadden deze week weer voorzichtig werden teruggedraaid. 

Zo kunnen bewoners elkaar weer treffen in de huiskamers, mag men weer zoals vanouds bezoek ontvangen en ook de vrijwilligers zijn weer welkom. Natuurlijk gelden voor iedere bezoeker de gebruikelijke coronamaatregelen: men moet 1,5 meter afstand houden van elkaar en binnen verplicht een mondneusmasker dragen dat zowel mond als neus volledig bedekt. Het gaat dus de goede kant op in De Beekwal. Die positieve wending zal ook het personeel -waarvan vele de afgelopen tijd dubbele diensten hebben gedraaid- wat meer ruimte geven. Het is immers nog steeds vakantietijd en net zoals veel andere zorginstellingen heeft ook De Beekwal te maken met een groot tekort aan deskundig personeel. De Beekwal is niet het enige verpleeghuis dat momenteel met een uitbraak van COVID-19 kampt. Volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid kampen 152 verpleeg- en verzorgingshuizen momenteel met een uitbraak van COVID-19. In 99,4% van alle gevallen in Nederland daarvan gaat het om de zeer besmettelijke deltavariant, waarmee ook De Beekwal te kampen heeft.