Massaal afstaan van ‘coronahonden’ blijft uit
Massaal afstaan van ‘coronahonden’ blijft uit Foto: Meryem's Photogrphy

Massaal afstaan van ‘coronahonden’ blijft uit

Algemeen

BRUMMEN - Nu de vakantieperiode ten einde loopt en het Coronavirus op zijn retour lijkt keren veel mensen terug naar het leven dat ze voor maart 2020 leidden, met één groot verschil: het aantal honden in onze gemeente lijkt enorm te zijn toegenomen. Maar is dat ook zo? En volgt Brummen de landelijke trend waarin er massaal afstand gedaan wordt van ‘impulsief’ aangeschafte viervoeters, al dan niet met gedragsproblemen vanwege een gebrekkige socialisatie?

“Het aantal honden dat is aangeschaft in de laatste anderhalf jaar is inderdaad fors toegenomen” zegt Remie Brink, instructrice van de gehoorzaamheidscursus bij KC Brummen e.o.. Brink is tevens eigenaresse van ‘Silver Linings’, een hondenschool waarmee ze hondentraining op maat geeft. Een hond, pup of herplaatser uit b.v. een asiel, laten wennen, opvoeden en socialiseren kost veel tijd en aandacht. Niet iedereen is helaas even goed voorbereid of heeft zich in het aangeschafte ras verdiept. Remie Brink: “het is opvallend dat er vooral veel vragen binnenkomen over gedrag dat gewoon binnen de rasbeschrijving valt. Een hond die wordt gefokt als kuddebewaker ontpopt zich op een klein appartement tot bewaker van het gezin en houdt daarmee buren, bezorgers en visite keurig op afstand van de voordeur. Men trekt vervolgens bij ons aan de bel voor hulp bij dit gedrag terwijl de hond niets verkeerd doet.” Er is veel vraag naar hondencursussen en dat is een goed teken, zo kun je veel problemen voor zijn of wegnemen. We leven in een maatschappij waarin iemand die nu een pup wil die gisteren al had kunnen aanschaffen voor 50 euro op Marktplaats. Wanneer een hond tussen de 9 maanden en een jaar oud is komt hij in de puberteit en gaat hij ander gedrag, bij sommige rassen zie je echt een behoorlijke verandering ontstaan. Men weet dit niet, denkt hier niet over na of onderschat dit. Men heeft de puppycursus gedaan en vindt het best zo. Eigenlijk begint het dan pas. Veel mensen gaan straks weer naar kantoor en het alleen kunnen zijn is niet goed aangeleerd. Je moet als eigenaar veel tijd investeren in oefenen in weggaan en weer terugkomen, in hele kleine stapjes. Niet alle eigenaren willen en/of kunnen die moeite nemen. Ik ken aardig wat collega’s die zich de afgelopen tijd hebben omgeschoold naar deskundigen in verlatingsangst bij honden omdat voorspeld wordt dat baasjes daar te weinig tijd en inspanning aan besteden.” zegt Brink. Veel ellende kan voorkomen worden bij een goede basis tussen baasje en hond. Hoewel er dus veel vraag is naar hondencursussen is er gelukkig ook voldoende aanbod. Bij KC Brummen e.o. starten volgende maand weer nieuwe cursussen en is men ook druk bezig met het organiseren van de Open Dag op zaterdag 2 oktober aanstaande. Er worden dan onder andere demonstraties gegeven van verschillende hondensporten. 

Zowel bij KC Brummen e.o. als in haar eigen bedrijf ziet Remie Brink niet dat er veel honden die tijdens de coronaperiode zijn aangeschaft nu en masse worden afgestaan. Saskia Thijssen van de Dierenbescherming is het met haar eens. “Wij hebben 25 dierenasiels waaronder die in Klarenbeek maar we zien gelukkig geen toename van het aantal afgestane coronahonden en -katten.” Een verschil met veel landelijke media waarin momenteel het tegenovergestelde beweerd wordt. 

Remie Brink: “ik wil benadrukken dat echt niet alle honden in coronatijd ondoordacht zijn aangeschaft en dat er ook een hoop mensen zijn die echt hun best doen om hun hond een leven lang een goed leven te geven.”