Een vertrouwd gezicht in de Brummense gemeenteraad, Mame Douma
Een vertrouwd gezicht in de Brummense gemeenteraad, Mame Douma

Democratisch Brummen is in de aanbieding

Algemeen

BRUMMEN - “Nee, de partij staat niet op Marktplaats en zij is ook niet te koop. Maar als er bevlogen mensen zijn die hun stempel willen drukken op de lokale politiek en waarvan de ideeën aansluiten, dan is Democratisch Brummen ter overname.”

Mame Douma, nestor van de Brummense gemeenteraad heeft de knoop doorgehakt. Vandaag over exact 200 dagen mogen de inwoners van Brummen naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen, maar Douma zullen ze niet op het stembiljet vinden. “Het is mooi geweest. Volgend jaar heb ik twaalf jaar deel uitgemaakt van het centrum van de gemeentelijke politiek. Drie raadsperioden heb ik geprobeerd de burger dichter bij de politiek te brengen. Het is dan mooi geweest. Er zijn nog zoveel andere dingen die ik wil doen en dat gaat niet in combinatie met het raadswerk. En de ambitie om ooit het oudste raadslid van Nederland te worden heb ik ook niet.”

VVD

In 2010 deed de gepensioneerde captain die ruim 22000 vlieguren heeft gemaakt op diverse vliegtuigen (van Fokker F27 tot Boeing 747) van KLM (36 jaar) en TNT (7 jaar) als lid van de vijf leden tellende VVD-fractie zijn intrede in de Brummense gemeenteraad. Toen bij de opstelling van de kieslijst Luuk Tuiten Mame Douma door de VVD op respectieve de zesde en zevende plaats werden gezet, stapten beiden uit de fractie. Tot de verkiezingen van 2014 bleef het tweetal loyaal aan de VVD, maar onder de naam Lokaal Belang gingen ze samen de op pad. Met drie zetels kwam de partij in de gemeenteraad.

Vier jaar later veroverde de partij zelfs vier zetels, evenveel als de VVD, maar met meer stemmen. Lokaal Belang was aan zet om de onderhandelingen voor een nieuw college te vormen. Binnen een maand ontstond een conflict, stapte Douma uit Lokaal Belang en bleef als eenling in de raad zitten. Binnen zeer korte tijd kreeg zijn tot Democratisch Brummen gedoopte fractie steun van twee andere leden die Lokaal Belang hadden verlaten. Maar de eenheid was van korte duur. De raadsleden Hofman en Kleverwal gingen samen als fractie verder.

Inzet

Over Mame Douma is, zeker de afgelopen drie jaar, veel geschreven. Daarbij kwam niet altijd zijn gedrevenheid om de lokale politiek dichter bij de burger te brengen duidelijk tot uiting. In een interview op de website van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden antwoordde hij op de vraag of de gemeenteraad ook als het hoogste politieke orgaan beleeft: “Dat is uiteindelijk ook zo, maar geen startpunt in denken en handelen. De eerste insteek is: we doen het samen.” En voor toekomstige raadsleden: “Probeer niet alle dossiers van voor tot achter te lezen, ambtenaren zijn altijd bereid om een en ander toe te lichten. Vraag jezelf altijd af wat je doel is en hou dat voor ogen in de discussie. Goed luisteren is af en toe belangrijker dan spreken.”

Douma had niet verwacht dat zelfs in een kleine gemeente als Brummen persoonlijke machtspolitiek zo’n belangrijke rol speelt. Verder is hij trots op het feit dat hij tweemaal voorzitter mocht zijn van de vertrouwenscommissie. “Ook het vertrouwen van mijn mede raadsleden heb ik zeer heb gewaardeerd.” Ondanks de regelmatige meningsverschillen is volgens het raadslid altijd goed samengewerkt met de raad. Tot slot markeert hij een recent succes. In samenwerking met de VVD is de nieuwe toekomst voor het landgoed De Wildbaan op de kaart mogelijk gemaakt.