Catrinus Dijkstra (85jr) houdt altijd het weer in de gaten. Foto: Marion Verhaaf
Catrinus Dijkstra (85jr) houdt altijd het weer in de gaten. Foto: Marion Verhaaf

Catrinus schrijft 'De onzichtbare navelstreng'

BRUMMEN – Er kan al een boekenplank worden gevuld met de vele boeken van de hand van weerman Catrinus Dijkstra uit Brummen. Dijkstra is een bekende verschijning in ons dorp. En in onze krant hebben we al meerdere malen bericht over deze karakteristieke Brummenaar. Vanaf 23 juli is zijn nieuwste uitgave o.a. te bestellen via Boekscout, “De onzichtbare navelstreng”. Een kleine ontdekkingsreis in het uitgestrekte wonderland waarin de auteur Dijkstra zijn lezers meeneemt en hen inwijdt in de prachtige geheimen van het weer en de natuur. Wederom een Brummenaar die met zijn werk ons dorp op de kaart zet.

Dit boek is eigenlijk ontstaan na vele verzoeken om een vervolg op zijn eerder uitgegeven boeken over de natuur en het weer. Dit keer niet handgeschreven, maar geheel tegen Catrinus Dijkstra’s gewoonte in, op zijn computer. “Ik vroeg de uitgevers dan ook geduld te hebben met me, online werken is niet mijn ding en dan gaat het schrijven toch ook heel anders,” zo vertelt Dijkstra.


Anderen laten genieten

De onzichtbare navelstreng staat in het teken van het gevoel, de auteur wil ons helpen te leven in respect en harmonie met de natuur. “Dat is voor mij namelijk waardevol en verrijkend gebleken,” aldus Dijkstra. Hij is opgegroeid op een boerderij in Friesland en was altijd al bezig met de natuur en het weer. Vooral hoe de gedragingen van dieren het weer kunnen voorspellen. Hij geniet van diverse wolkenvormen en weet wat zij kunnen aankondigen. De natuur heeft maar weinig geheimen voor hem en dat wil hij dolgraag met zijn lezers delen. Zijn jarenlange interresse in de natuur in al haar prachtige facetten beschrijft hij duidelijk in zijn boek. Het weer, de flora en de fauna, het staat er allemaal duidelijk in omschreven.


Alles door elkaar

Het boek volgt geen vast schema. “Ik gooi alles een beetje door elkaar, dat doet het leven namelijk ook.” Op de cover prijkt een foto die zijn vrouw Jeanne een aantal jaren geleden heeft gemaakt. Voor menig inwoner van Brummen een bekende groep bomen, op de bewuste foto met de voeten in het water door de overstroming van de uiterwaarden.


Boek komt 23 juli uit

Hij hoopt dat dit boek velen onder ogen mag komen en dat de lezers weer eens wat vaker naar de lucht kijken, of een vogel horen zingen.
Het boek komt op 23 juli uit en is ‘on demand’ te bestellen via de lokale boekhandels en Boekscout.

Een absolute aanrader voor de natuurliefhebber.