Alternatieven aanrijroutes geen oplossing

EERBEEK - Een provinciaal onderzoek naar diverse aanrijroutes naar papierfabriek Mayr Melnhof heeft geen goed alternatief opgeleverd. Geen van de onderzochte aanrijroutes scoort goed op de milieu- en omgevingseffecten zoals geluid en verkeersveiligheid. De routes verschillen onderling ook niet veel. Het onderzoek is gedaan op verzoek van omwonenden.

Door de ontwikkeling van de papierindustrie en wonen in Eerbeek de afgelopen jaren is zowel de leefbaarheid en het vestigingsklimaat van bedrijven onder druk komen te staan. Om daar oplossingen voor te vinden werkt de provincie samen met Brummen en Apeldoorn en de Industriekern Eerbeek-Loenen aan het project Eerbeek Loenen 2030.


Nieuw inpassingsplan

Een belangrijk onderdeel daarvan is een nieuw inpassingsplan voor kartonfabriek Mayr Melnhof, die het dichts bij de Eerbeekse kern en woonwijken ligt. Dat plan regelt de gebruiks- en bouwmogelijkheden op en om het terrein. In eerste instantie zou alleen onderzocht worden wat de effecten zijn van twee alternatieven voor de inrichting van het bedrijfsterrein. De onderzoekswens van de omwonden ten aanzien van het verkeer is daar vervolgens aan toegevoegd.


Vijf routes onderzocht

Er zijn vijf aanrijroutes onderzocht op het effect op geluid, geur, trilling, verkeer, gezondheid en visuele beleving: vier nieuwe routes en de bestaande route in een aangepaste vorm. De voorlopige conclusie is dat de resultaten onderling niet veel verschillen. Ook leveren ze ten opzichte van de huidige situatie niet veel verbeteringen op.