Afbeelding

Raad beslist anders in grenscorrectie Brummen Rheden

RECTIFICATIE - In de vorige editie van deze krant is abusievelijk een verkeerd stuk geplaatst met betrekking tot een grenscorrectie tussen Brummen en Rheden. Dat voorstel stond op de agenda van de raad donderdag. De redactie had vanwege de deadline op donderdagavond al een artikel gemaakt over deze grenscorrectie, in de verwachting dat de raad met het voorstel zou instemmen. 

De gemeenteraad bleek echter niet met het collegevoorstel mee te willen gaan. De redactie leverde daarop een nieuwe versie van het artikel. Helaas is door een misverstand het oude artikel niet door het juiste vervangen. Onderstaand het juiste verhaal alsnog.


Raad fluit college terug over grenswijziging

De gemeente Brummen wordt iets kleiner. Het staat bereidwillig een stukje grond (1,5 hectare) af aan de gemeente Rheden. Op die plek kan dan een wijkje gebouwd worden waarvan de huizen dan in één gemeente staan in plaats van twee. Dat was althans het voorstel van het college. Maar de raad ging er gisteravond voor liggen.


Voormalig tuincentrum

Het gaat om de locatie van voormalig tuincentrum Laag-Soeren. Het terrein ligt voor een groot deel (ongeveer 90 procent) op het grondgebied van de gemeente Brummen en maar voor een klein deel in gemeente Rheden.


Niet onlogisch

Gezien de eigendomsverhoudingen van de grond zou het niet onlogisch zijn dat juist Rheden grond afstaat aan Brummen. Maar in voorstel van het college werd daar anders tegenaan gekeken. De voorgenomen bouwlocatie sluit namelijk aan op de bebouwde kom van het dorp Laag-Soeren. De dichtstbijzijnde Brummense bebouwing is het Eerbeekse Wilhelminapark, ruim 500 meter verderop.


Praktische voordelen

Het onderbrengen van alle woningen in een gemeente heeft een aantal praktische voordelen. De nieuwe woningen sluiten aan op de gemeentelijke infrastructuur (wegen, riolering) van de gemeente Rheden. Vanuit het oogpunt van openbare orde en veiligheid is het logischer dat dit gebied onder hetzelfde bestuur valt als de rest van het dorp. En dan nog is ook goed als de nieuwe wijk in zijn geheel te maken krijgt met dezelfde regels op het terrein van bijvoorbeeld ruimtelijk beleid, maatschappelijk beleid, APV en belastingen.


De raad dacht er anders over

De raad dacht er anders over. Waarom gaat Brummen zelf niet daar een ontwikkeling faciliteren? Immers zoekt de gemeente Brummen nog bouwlocaties. Laag-Soeren behoort bij de gemeente Rheden. Maar is gericht op de voorzieningen van Eerbeek? Dus dat nieuwe wijkje zou ook meer op Eerbeek gericht zijn. 


Voorstel van de agenda

De raad besloot daarop het voorstel van de agenda te halen en na het zomerreces opnieuw te behandelen als er meer informaties is van het college.