Afbeelding

Brummen nu hoogste aantal coronagevallen

Mensen die elders zijn gevaccineerd, bijvoorbeeld door de huisarts of de instelling waar ze wonen, zijn in dat cijfer niet meegenomen. Hoewel de besmettingscijfers dalen, ziet de GGD toch reden voor zorg: de oprukkende Delta variant van het virus is de reden voor verhoogde waakzaamheid. Deze meer besmettelijke variant van het coronavirus wordt steeds vaker in Nederland gevonden. 


De verwachting is dat die in de loop van deze zomer de alfavariant (Britse variant) verdrongen zal hebben als dominante virusvariant in Nederland.De GGD stelt daarbij inmiddels veel mensen zijn gevaccineerd, maar er zijn ook nog veel niet: kinderen, jongeren en weigeraars. Sinds woensdag kunnen mensen overigens een afspraak maken voor een gratis coronatest als zij op reis gaan in juli of augustus. 


Naast het vaccinatie- en herstelbewijs geldt dit als coronabewijs voor een reis binnen de Europese Unie. Via telefoonnummer 0800-5005 (bereikbaar 7 dagen per week, van 08.00 tot 20.00) kan een afspraak gemaakt worden voor test op één van de GGD-testlocaties. Binnen maximaal vier dagen is de testuitslag bekend.