Brummen hoogste aantal coronagevallen

BRUMMEN - Het slechte nieuws is de melding dat Brummen binnen de veiligheidsregio Noord- en Oost-Nederland op woensdag het hoogste aantal corona-besmettingen telde. Namelijk -omgerekend naar 100.000 inwoners- waren er 14,5 nieuwe besmettingen. Feitelijk komt dat erop neer dat er drie nieuwe besmettingen waren. En het goede nieuws: net als landelijk daalt ook in Brummen het aantal besmettingen sinds december gestaag.

Brummen is met de drie besmettingen -in de wetenschap dat het dagkoersen zijn- wel een beetje een witte raaf in de regio. In Rheden, Voorst, Lochem en Epe bijvoorbeeld, waren er géén besmettingen. In Apeldoorn slechts twee, wat neer komt op 1,2 per 100.000 inwoners. Feit is echter dat het aantal besmetting in Brummen sinds 22 september vorig jaar (0 besmettingen) zeer laag is. Op 8 december piekte het voor het eerst tijdens deze gezondheidscrisis: acht gevallen van corona. Daarna daalden de cijfers om na begin december vorig jaar weer rap te stijgen naar de absolute piek op Tweede Kerstdag: 28 positief geteste personen. Met oplevingen medio maart en eind april daalde het aantal besmettingen tot dagelijks onder de vijf sinds half juni.


Het past in beeld van de regio. De GGD Noord en Oost-Nederland zegt dat het aantal nieuwe besmettingen nog steeds daalt, de afgelopen week waren er maar liefst 47 procent minder gevallen dan de week daarvoor. Het aantal afgenomen tests lijkt te stabiliseren, waarbij het percentage positieve tests ook daalt: van 3,3 naar 2,4 procent. Inmiddels is de helft (48 procent) van de inwoners uit de regio tenminste één keer gevaccineerd door de GGD.