Landgoed De Wildbaan. Foto: Melanie Altena.
Landgoed De Wildbaan. Foto: Melanie Altena.

Van student naar zorgondernemer

LEUVENHEIM – Afgelopen week gaf het College akkoord om het bestemmingplan van Landgoed de Wildbaan in Leuvenheim aan te passen. Dit maakt het mogelijk om er 18 zorgunits te realiseren voor ouderen met een 24/7 zorgindicatie. Een doorbraak voor Caspar Altena die zo het landgoed van zijn familie toekomstbestendig maakt.

De rijke historie van De Wildbaan in Leuvenheim krijgt er een hoofdstuk bij. Na bewoners met bekende namen als Van Gelre, Van Limburg Stirum en Schimmelpenninck van Oye, maar ook de Duitse bezetters en de Missionarissen van het Heilige Hart kwam het landgoed begin jaren negentig in handen van de Familie Altena. De voorafgaande jaren was het pand gebruikt als zorglocatie voor Philadelphia. De familie restaureerde het hoofdgebouw en situeerde er kantoorunits. De veranderende markt dwong hun echter om na 25 jaar op zoek te gaan naar een toekomstbestendige invulling. En zo komt er nu toch weer ruimte voor zorg.


Uniek stukje Nederland

Caspar Altena (25) vertelt: “Sinds mijn geboorte is het landgoed al in bezit van mijn ouders. Ook mijn opa en oma droegen altijd een steentje bij. Mijn vader maakte mij al jong duidelijk hoe bijzonder het was om op zo’n uniek stukje Nederland te wonen en van het belang van de instandhouding hiervan. Toen hij op mijn achttiende overleed en mijn moeder een ernstig ongeval kreeg, kwam de verantwoordelijkheid voor het landgoed op de schouders van mij en mijn zus. De eerste jaren hebben we het voortgezet zoals het ging, maar het besef dat er iets moest veranderen kwam al snel. Diverse scenario’s zijn gepasseerd, maar uiteindelijk kwamen wij toch uit op zorg en dan specifiek de zorg voor ouderen met dementie of somatische problematiek die continue zorg nodig hebben. Met zijn compagnon die ruim 16 jaar ervaring heeft met een kleinschalig woonzorginitiatief maakte Altena een plan en stapte daar vol goede moed mee naar de gemeente. "Voor mij was dit allemaal nieuw. Ik heb wel fiscaal recht gestudeerd, dus weet wel een beetje hoe de hazen lopen, maar dat het allemaal zo lang zou duren had ik twee jaar geleden niet kunnen vermoeden. 


Gemeente overtuigen

De gemeente heeft er veel belang bij dat de landgoederen in de gemeente behouden blijven en in die zin wilde ze graag meewerken. Maar zij was van mening dat er maar behoefte was aan 30 van dergelijk zorgplaatsen in onze gemeente en een deel was al vergeven aan een ander. De bevolking van Nederland vergrijst zeer snel. De verwachting is dat over 30 jaar het aantal benodigde zorgplaatsen zal zijn verdubbeld. Daarbij, het is helemaal niet gezegd dat er alleen mensen uit onze gemeente hierheen gaan komen, we zitten hier vlak bij Dieren en Laag-Soeren en ouders volgen vaak hun kinderen. Maar om de gemeente te overtuigen dat de vraag veel groter is, dat heeft wel een tijdje geduurd.”


Zorg om te leven

Ondanks dat Altena enigszins gedwongen werd om zich te ontwikkelen tot zorgondernemer straalt de bevlogenheid ervan af. “Ik had inderdaad geen kennis van zorg, maar laat me goed adviseren en heb wel een sterk idee over hoe je met mensen omgaat. De situatie met mijn moeder heeft ons duidelijk gemaakt hoe belangrijk goede zorg is. Goede zorg doet je weer leven! We richten ons op een zo zelfstandig mogelijk bestaan door beweging te stimuleren en fysieke achteruitgang te voorkomen. Ook willen we dagbesteding opzetten voor mensen die nog thuis wonen. En dat alles in een groene omgeving waarin bewoners, hun naasten en het personeel zich zo prettig mogelijk kunnen voelen.”