Afbeelding

In de bres voor ‘Panda van de lage landen'

BRUMMEN – De laatste jaren is er veel aandacht voor de bij en diens rol in de natuur. Zijn gestreepte tegenhanger, de wesp, kan op veel minder sympathie rekenen. Daarom is de Imkersvereniging Brummen een project gestart waarbij het belang en het nut van de wesp wordt benadrukt en waarbij het publiek zich kan wenden tot de Wespenambassadeurs voor advies. “Wespen vernietigen is niet meer van deze tijd.”

Joost Dekkers en voorzitter John Bouwmeester zijn twee van de initiatiefnemers om de wespen te helpen. “Als mensen ons belden vanwege een wespennest haalden we deze altijd klakkeloos weg. Maar dat ging ons steeds meer tegenstaan. Net zoals bijen zijn wespen belangrijk voor bestuiving en daarmee biodiversiteit. Daarbij zijn het uitstekende muggen- en vliegenvangers. Ze kunnen wel 40 tot 50 kg insecten eten in hun leven. Dat is heel veel! Daarbij zijn zij ook voedsel voor vogels en grote insecten. Ze spelen dus een heel belangrijke rol in hun eigen ecosysteem, vergelijk het met een panda. Maar we weten ook dat het echte pestkoppen zijn. We proberen dus meer begrip voor ze te kweken.”


Zelfverdediging

Wespen kunnen angst inboezemen en worden gezien als agressief. "Maar dat zijn ze eigenlijk helemaal niet. Wanneer een wesp aanvalt, doet hij dat uit zelfverdediging. Hij zal niet op je afkomen om eens lekker te steken, zoals een mug dat wel doet. Eigenlijk zie je wespen maar een hele kleine periode, einde zomer. In het voorjaar begint de koningin met het bouwen van haar nest waarna de werksters worden geboren. Zij nemen vervolgens de taak van het bouwen over waarna de koningin alleen nog eieren legt. De larven poepen een suikerachtig mengsel, dat de werksters gebruiken als brandstof om te vliegen. Maar naarmate meer larven wespen worden, is er minder brandstof en gaan ze deze suikers elders zoeken. Dat is het moment dat wij ze gaan zien op onze flesjes drinken of ons fruit.” Het ambassadeurs-project werd mede ondersteund door de gemeente. "Op imkersverenigingbrummen.nl staan adviezen om de uitvliegroute te beïnvloeden met een net of doek, eenmaal op twee meter in de lucht hebben wij geen last meer van ze. Ook kun je strategisch voedsel, zoals vers fruit, neerzetten in en hoek van de tuin, zodat ze direct daar naartoe vliegen. Of door de beplanting in je tuin kun je ze weglokken of verjagen van je terras. Zo helpen we de wesp én de mens om beter samen te leven."