De Wildbaan mag toch meer zorgeenheden

LEUVENHEIM - Het Leuvenheimse landgoed De Wildbaan mag toch de gewenste achttien zorgstudio’s realiseren in plaats van de tot dusver genoemde acht. De vraag naar dergelijke voorzieningen is zo groot dat de gemeente Brummen meegaat in de wens van het landgoed. Volgens eigenaar Caspar Altena zijn de achttien zorgeenheden alleen al nodig om leegstand van de panden van het landgoed te voorkomen en voldoende financiële draagkracht te krijgen om het landgoed in stand te houden.

Een en ander bleek tijdens de behandeling van de woonzorgvisie 2021-2030 ‘Wonen met Zorg’ bij de gemeenteraad gisteravond. Het college zal komende week een principebesluit nemen die het mogelijk maakt de achttien eenheden te realiseren.


Woonzorgvisie

De raad was overigens in zijn nopjes met de woonzorgvisie. Die beschrijft hoe Brummen om kan gaan met de steeds ingewikkelder combinatie van wonen en zorg. Brummen vergrijst sterk en het aandeel jongeren neemt langzaam iets af. Hierdoor verandert de samenstelling van huishoudens drastisch. Er zijn bijvoorbeeld veel meer zelfstandige woningen nodig die levensloopgeschikt zijn. Daarnaast moet het aantal woonplekken in of bij zorginstellingen voor ouderen worden uitgebreid. Waar dat kan in geclusterde vorm. Want dat kan eenzaamheid tegengaan en maakt een efficiënte inzet van zorg mogelijk. Het CDA diende naar aanleiding van de visie een motie in. Die behelsde dat het college met een voorstel moet komen om ‘onder voorwaarden' splitsing van woningen toe te staan in het buitengebied.