Gelderland wil welbevinden inwoners meten

REGIO - Gelderlanders (net als alle Nederlanders) zijn als gevolg van corona minder gaan bewegen. Althans bepaalde groepen zijn minder lichamelijk actief geworden, verwacht de provincie. De omgeving heeft nu eenmaal invloed op het gedrag om te bewegen.

Volgens de provincie is het voor de toekomst ná corona een extra reden om onderzoek te doen naar gezondheid. Gelderland monitort sinds 2019 elk jaar het welbevinden van haar inwoners. In 2020 lag de nadruk van de peilingen op COVID-19 en de gevolgen daarvan. De tweede peiling van 2021 gaat het over de gezondheid van de Gelderlander in relatie tot de eigen leefomgeving. Hiervoor werken de GGD's in Gelderland, gemeente Arnhem, Gelderse Sport Federatie en provincie Gelderland samen. Door middel van vragenlijsten willen de partijen aandachtspunten voor een betere toekomst verzamelen. In een oproep om deel te nemen aan het onderzoek stellen de initiatiefnemers: "We weten al dat bepaalde groepen minder zijn gaan bewegen in de COVID-19-periode. De verschillen in sporten en bewegen lijken te zijn vergroot. Met dit grote onderzoek willen we ons hier verder in verdiepen. We vragen aan u of u meer of minder bent gaan bewegen en of dit een relatie tot COVID-19 heeft. Daarbij zoeken we een verbinding met uw directe omgeving. Denk aan groenvoorzieningen, sportfaciliteiten, de mate van onderhoud en verkeersveiligheid. Ook kijken we naar uw sociale omgeving. Zorgt het samen kunnen sporten of bewegen voor meer of minder activiteit? Wat leren we hierdoor over verschillen tussen groepen inwoners en welke eventuele aanpassingen werken dan het beste?” De GGD 's gebruiken de uitkomsten van dit onderzoek voor het aanscherpen van het preventie-akkoord van de Gelderse gemeenten. Provincie Gelderland gebruikt de resultaten voor lopende programma's als sport, leefbaarheid en ruimte en een strategische verkenning die later in 2021 volgt. Uit een eerdere peiling naar Gelderlanders en COVID-19 en de gevolgen daarvan bleek, dat ondanks crisis het overgrote deel van de Gelderlanders over het algemeen toch gelukkig zijn met hun leven.


Gemiddeld genomen geven Gelderlanders hun leven een 7.5 op 10, iets hoger dan bij de vorige meting (oktober 2020) toen dit een 7.4 was.