Afgravingen van lage delen wordt paaigebied voor riviervis
Afgravingen van lage delen wordt paaigebied voor riviervis

Plan Cortenoever iets dichterbij

BRUMMEN - De Brummense raad is gisteren akkoord gegaan met een ‘Verklaring van geen bedenkingen’ met betrekking tot de natuurontwikkeling in de uiterwaarden van Cortenoever. Die verklaring is nodig omdat diverse geplande ontwikkelingen niet passen binnen het huidige bestemmingsplan.

Provincie Gelderland en Rijkswaterstaat werken samen met Staatsbosbeheer en in overleg met de gemeente Brummen aan natuurontwikkeling in de ongeveer 250 hectare grote uiterwaarden van Cortenoever. Het gebied is bijzonder door de grote soortenrijkdom en de aanwezige habitats, zoals hardhoutooibos in het bosje Heyendal, de stukjes stroomdalgraslanden en glanshaverhooilanden en ook door het nog gave reliëf van kronkelwaardgeulen en stroomruggen. De deelnemende partijen willen die kwaliteiten versterken. Zo wordt bij het bosje bij Heyendal nieuw ooibos ontwikkeld: een mengeling van zachthoutooibos, hardhoutooibos en essen-iepenbos. Bij Reuversweerd worden de laagste delen van het landschap dertig centimeter afgegraven. Zo ontstaat een paaigebied voor riviervis en een moerassige zone voor vogelsoorten als het porseleinhoen. Verder staan onder meer het uitbaggeren van kronkelwaardgeulen op het programma.


Uitbaggeren is gunstig

Dat is gunstig voor vissen als snoek en zeelt en planten als krabbenscheer en fonteinkruiden. Kronkelwaarden zijn oude stroomgeulen van IJssel, afgewisseld met hogere, zandige stroomruggen. Door het uitgraven worden ze weer meer watervoerend.