Steinweg fulmineert tegen achterkamertjespolitiek

BRUMMEN/ EERBEEK - De Brummense raad opereert vanuit achterkamertjes. Aldus VVD-fractievoorzitter Peter-Paul Steinweg. Het was niet voor het eerst, maar bij de bespreking van de Brummens Perspectiefnota uitte VVD-fractievoorzitter Peter-Paul Steinweg zijn frustratie nog maar eens. Het totale gebrek aan dualisme in de verhouding coalitiepartijen en college.

Simpeler gezegd: de eersten volgen automatisch en zonder morren wat het college voorstelt. Van een kritische houding van deze partijen -PvdA, CDA, GroenLinks en D66- is geen sprake. In mei publiceerde Steinweg al een ingezonden brief in NRC over zijn frustratie. In de Tweede Kamer woedde op dat moment het debat over het Torentjesoverleg. De praktijk dat ministers hun voorstellen afstemmen met coalitiepartijen. Peter-Paul Steinweg: "Het kabinet bestuurt, het parlement controleert en ook regeringspartijen stellen zich kritisch op tegenover het kabinet. Dat is de theorie, maar niet dus de praktijk. In Den Haag is er het Torentjesoverleg, in onze gemeente gebeurt het afstemmen in achterkamertjes. Er is geen sprake van dat we een kritisch debat voeren, dat de controlerende taak goed wordt uitgevoerd. We kennen geen dualisme, maar monisme.” Steinweg zat eerder deze bestuursperiode zelf in het college. Maar toen na de bestuurscrisis eind 2019, die werd ingeleid door het opstappen van wethouder Margriet Wartena, een nieuw college werd gevormd, viel de VVD buiten de boot. Reden: de VVD-fractie werd door de andere college dragende partijen te lastig bevonden.


Te weinig bestuurlijk collegiaal

Te kritisch, te weinig bestuurlijk collegiaal. Steinweg: "Daarna is er niets verbeterd. De VVD-fractie is kritisch, maar ook constructief. Maar met onze inbreng, waarvan ik toch denk dat er goede ideeën inzitten, gebeurt niets. Bij de begrotingsbehandeling vorig jaar hebben we 17 alternatieve voorstellen ingediend. Doel: geen lastenverzwaring, maar ruim één miljoen structureel besparen. Pijnlijke bezuinigingen, maar met als doel de gemeentebegroting weer sluitend te krijgen en een solide reserve op te bouwen. Niet één van die voorstellen is serieus gewogen. Ik vraag me af of onze voorstellen eigenlijk wel worden bestudeerd.” Een nieuwe ergernis is geboren. Bij de behandeling van de perspectiefnota vorige week constateerde de VVD dat de raad in 2020 besloot jaarlijks 500.000 euro te sparen (mede dankzij een stevige verhoging van de OZB) om de reserves in 2028 op ongeveer 6,5 miljoen te brengen. Steinweg: "In 2020 hebben we dat niet gedaan, in 2021 halen we niet eens de helft.


Andere doelen

Het geld werd weer gebruikt voor andere doelen. Dus diende we vorige week een amendement in om geen incidentele onttrekkingen aan de jaarlijkse storting te laten plaatshebben. Zodat die 5 ton niet telkens afgeroomd worden. We kregen steun van Hofman-Kleverwal en Democratisch Brummen. Maar de collegepartijen stemden tegen. Natuurlijk.”