Afbeelding

Akkoord duurzame woningbouw Empe

EMPE- Recent gaf het college akkoord voor een woningbouwproject aan de Sintelweg in Empe. Met gebruik van de reeds aanwezige materialen zullen vier, voornamelijk ondergronds gebouwde koopwoningen worden gerealiseerd waar off-grid zal kunnen worden gewoond. “Dit is rood-voor-rood, maar dan op een innovatieve manier.”

Op het terrein aan de Sintelweg stond voorheen de timmerfabriek Saam. In 2015 werd het huis met de bijgebouwen gekocht door de familie Leuven die aldaar hun bedrijf Camp Solutions vestigden. Door sterke groei had het bedrijf inmiddels twee locaties, maar corona dwong het bedrijf, dat voornamelijk actief is op grote festivals, kritisch te kijken naar de uitgaven. Hierop besloten zij naar één locatie in Twello te verhuizen en voor de locatie Empe een alternatieve bestemming te zoeken.


Rood-voor-rood regeling

Eigenaar Wouter Leuven: “We dachten al gauw aan de rood-voor-rood-regeling. Maar dan wel op een hele bijzondere manier. Zo ontstond het idee om duurzame huizen te bouwen waarin de mensen volledig zelfvoorzienend kunnen wonen.”


Hergebruik

Om voldoende ruimte te hebben werd eerst nog extra grond gekocht. “Het totale perceel is nu zes hectare. We gaan het materiaal van de bedrijfshallen hergebruiken in vier woningen. Daarbij hebben we een gesloten grondbalans, we zullen geen grond aan- of afvoeren. Helemaal met hergebruikt materiaal bouwen mag niet, zo moeten we bijvoorbeeld wel nieuw glas aanschaffen, maar we hopen voor 80% de reeds aanwezige materialen te gebruiken.”


Onzichtbaar

Van de woningen zullen slechts twee puien echt te zien zijn, de rest wordt bedekt met aarde en beplanting, en deels zullen ze onder de grond worden gebouwd. "Als je dus op de Sintelweg staat moet je niet kunnen zien dat daar woningen staan. Behalve dan de bestaande boerderij die we gaan opknappen en de verbrandingstoren, die we waarschijnlijk lager gaan maken en waar ook een woonhuis van wordt gemaakt. Het terrein eromheen zal volledig landschappelijk worden ingericht met veel heide en water.”


Volledig off-grid

Uniek is niet alleen de wijze van bouwen maar zeker de manier waarin gewoond gaat worden in de woningen. “Er zal geen aansluiting zijn op het riool of elektriciteitsnet, en ook wat betreft water kun je regenwater zuiveren tot drinkwater. Gedeeltelijk hergebruik en gedeeltelijk off-grid bestaat wel, maar wij willen net die stap verder zetten. De technieken zijn al heel ver. Wellicht worden wij wel een pilot wat technisch én financieel haalbaar is. Dat maakt dit project uniek in Nederland.”