Heb ik een watertor, of is het een worm en hoe werkt de oliemolen eigenlijk? Foto's: Yvonne Buis
Heb ik een watertor, of is het een worm en hoe werkt de oliemolen eigenlijk? Foto's: Yvonne Buis

Schooljeugd krijgt life ‘wateronderwijs’

EERBEEK - De afgelopen weken kregen schoolklassen uit Eerbeek en Hall onderwijs over de herkomst en het belang van water, beken en sprengen in onze omgeving. De samenwerking tussen de Bekenstichting, IVN en de molenaars van de Kopermolen maakte dit een veelzijdig geheel.

Het initiatief van deze middagen lag bij de Bekenstichting. Zij heeft zich als doel gesteld om het belang van sprengenbeken en de kennis over de vroege watermolenindustrie op de Veluwe onder de aandacht te brengen bij kinderen. Eerbekenaar Bert van der Saag heeft veel kennis van beken en water en werd daarom gevraagd deze excursies te begeleiden. Op zijn initiatief werd ook de IVN betrokken bij het geheel.


Kracht van water

Op school werd al een lesuur gesproken over de herkomst van het water en het ontstaan van de beken en sprengen. Ook de diverse aanwezige molens en de connectie met de Eerbeekse industrie kwamen allemaal aan de orde. Op de excursiedag werden de kinderen ontvangen bij De Kopermolen waar zij educatie kregen over de daar aanwezige natuur, de beken en de daarin levende waterdieren. Vol enthousiasme gingen ze aan de slag. Met de aanwezige schepnetten op jacht naar waterspinnen en bloedzuigers. Kikkers werden gespot en keizerlibellen bewonderd. In de molen kwam de kracht van het water tot uiting tussen de draaiende raden en bonkende stempels. Indrukwekkend wat water allemaal kan en voor ons en de natuur betekent.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding