De kinderen komen nu met zakken vol kleding aan. Foto: Peter Leunissen
De kinderen komen nu met zakken vol kleding aan. Foto: Peter Leunissen

Kinderen in de race voor textiel

BRUMMEN/ EERBEEK - En of ze enthousiast zijn. Leerlingen van de groep 6, 7 en 8 van de Sterrenbeek in Eerbeek (en die van De Lans in Brummen) doen mee aan de zogeheten textielrace.

Dat is een wedstrijd tussen scholen in een regio (scholen uit Zutphen, Doesburg en Rheden doen ook mee) om zoveel mogelijk oude kleding en textiel bij mensen uit de buurt op te halen. Die worden naar het Leger des Heils gebracht. Deze organisatie recyclet echt versleten spul en geeft wat nog goed is een tweede leven door het beschikbaar te stellen aan hen die het nodig hebben. Leerlingen verzamelen zelf in hun eigen kring. Maar via de site textielrace.nl kunnen buurtbewoners hun oude en kapotte textiel aanmelden.


Ophalen na afspraak

Scholieren en buurtbewoners maken dan een afspraak om het textiel thuis op te halen. De school scoort hier punten mee die op de site worden bijgehouden. Na vier weken wordt de winnaar bekend die een schoolreis wint. Leerkracht Marc Brouwer van de Sterrenbeek zegt dat de leerlingen enthousiast zijn. "Ze leren over de waarde van textiel, de mogelijkheden van hergebruik, maar ook wat voor een milieu-impact het heeft om bijvoorbeeld een spijkerbroek te maken. Ze komen nu met zakken vol kleding aan bij school. Dat ze nog een reisje kunnen winnen prikkelt extra natuurlijk. Maar het goede is dat ze beseffen dat textiel niet iets is om zomaar af te danken. Zo kregen we een foto van leerlingen toegestuurd: ze waren sokken met gaatjes aan het stoppen. Konden ze nog wat langer dragen.”