Gerrit Waanders bij de Loenense duo-fiets. Foto: Yvonne Buis
Gerrit Waanders bij de Loenense duo-fiets. Foto: Yvonne Buis

Duo-fiets helpt mensen op pad

LOENEN - Voor veel mensen behoort fietsen niet meer tot de mogelijkheden. Loenen Zonnedorp wilde hier iets aan doen. Met behulp van subsidies en giften van enkele Loenense ondernemers is een elektrische duo-fiets aangeschaft die deze Loenenaren weer op de pedalen kan krijgen.

Fietsen, het lijkt zo iets simpels. Maar op de fiets stappen is voor veel mensen verleden tijd. Toen Loenen Zonnedorp hoorde dat er subsidies zijn om een dergelijke aanschaf te doen in het belang van de gemeenschap, hebben zij de handen ineen geslagen. Beheerder Gerrit Waanders: “Helemaal genoeg was de subsidie niet voor deze zeer kostbare fiets, dus enkele bedrijven uit Loenen hebben het laatste deel gefinancierd. Een veilige stalling is geregeld en Rijwielhandel Wolters verzorgt voor ons het onderhoud.”


Twee mensen kunnen naast elkaar, zittend fietsen. “Maar het is niet per se nodig dat iemand meefietst, we kunnen de pedalen ook vastzetten. Dan hoef je alleen nog maar te genieten van de omgeving. Je kunt fietsen met een familielid of kennis, maar voor mensen waarbij dat geen optie is, hebben we een team van acht vrijwilligers die meefietsen. We hopen mensen zo te motiveren weer eens uit huis te gaan. En op de fiets kom je op plekken waar je anders nooit komt. Dan komen allerlei herinneringen en oude verhalen weer boven. Zo hebben de fietsers een heerlijke dag, en daar doen we het voor.”